Napad na ustavni poredak
128

Tužilaštvo BiH na saslušanje pozvalo i ministricu finansija RS-a Zoru Vidović

D. Be.
Ministrica finansija RS-a Zora Vidović
Ministrica finansija RS-a Zora Vidović
Tužilaštvo BiH pozvalo je na saslušanje u svojstvu svjedoka i Zoru Vidović, ministricu finansija Republike Srpske, a u vezi sa istragom u predmetu "napad na ustavni poredak".

Saslušanje Vidović zakazano je za utorak, 18. januara, a ona je potvrdila da je dobila poziv i da će se odazvati Tužilaštvu BiH.

"Poručit ću im da Republika Srpska želi da vrati svoje nadležnosti, sve u skladu sa Ustavom BiH, da ništa nismo prekršili, kao i da ne mislim da trebamo biti predmet Tužilaštva", rekla je.

Poziv na saslušanje, kako saznaju Nezavisne novine, dobio je i Marinko Dragišić, poslanik Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini RS-a.

"Jeste, dobio sam poziv danas. Odazvat ću se. Poručit ću da nije bio napad na ustavni poredak. Štaviše, nije diran ni Ustav ni u jednoj tački. Republika Srpska traži zaštitu i decidnu primjenu Ustava i Dejtonkog mirovnog sporazuma", rekao je Dragišić.

Podsjetit ćemo da je upravo Zora Vidović na posebnoj sjednici NSRS-a s ciljem povlačenja nadležnosti obrazložila informaciju o prijenosu nadležnosti iz oblasti indirektnog oporezivanja.

I potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je da je dobio poziv na saslušanje u Tužilaštvu BiH, koje je pokrenulo istragu protiv više političara iz RS-a zbog osnovane sumnje da su počinile krivično djelo napada na ustavni poredak.

Ranije su saslušani lideri opozicionih stranaka, a izuzeta je dokumentacija iz centrala stranaka koje čine vlast. Tužitelji su već ispitali i neke ministre iz Vlade Republike Srpske.