{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH još uvijek nije dostavilo potvrdu da je završena istraga na deponiji Smiljevići

23.12.2016. u 22:12
2
8
Tužilaštvo BiH još uvijek nije dostavilo potvrdu da je završena istraga na deponiji Smiljevići
2
Tužilaštvo BiH još uvijek nije dostavilo potvrdu da je završena istraga na deponiji Smiljevići
Deponija Smiljevići (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo još uvijek čeka potvrdu Tužilaštva BiH da je završena istraga na deponiji Smiljevići, što je ključni preduslov da bi se krenulo sa realizacijom većeg dijela radova koji su definisani u integralnom programu sanacije odlagališta Smiljevići, koji su sačinili Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i operativni tim.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Još uvijek nismo dobili ništa pismeno iz Tužilaštva BiH, ali su nas obavijestili usmeno. To nam ne smeta da radimo druge dijelove deponije, već smo dobar dio uradili. Još neke planove imamo za narednu godinu, izdvojili smo sredstva", kazao je za Klix.ba premijer KS Elmedin Konaković.

Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)


IZ KJKP Rad ističu da, iako je riječ o malom dijelu deponije, sistem zbrinjavanja otpada se ne može uvezati bez zvanične obavijesti da je istraga o posmrtnim ostacima na tom lokalitetu završena te sanacije.

"Potrebno je izvršiti saniranje dijela postojeće plohe i uvezivanje u sistem za zbrinjavanje onog dijela koji je trenutno devastiran, a to treba učiniti onaj koji je izvršio iskope", rekao nam je glasnogovornik KJKP Rad Mirza Ramić.

Problem je u tome što Vijeće ministara BiH još uvijek nije obezbijedilo sredstva za sanaciju devastiranog dijela deponije.

"Tužilaštvo BiH poduzima aktivnosti prema nadležnim institucijama za osiguranje sredstava za ekshumacije i sanacije lokacija nakon izvršenih ekshumacija", kazao je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

KJKP Rad je prije nekoliko dana dobio dozvolu za odlaganje otpada na novu sanitarnu plohu i prema trenutnom sistemu odlaganja otpada proces će trajati do dvije godine.

"U tom periodu ćemo posvetiti pažnju primarnom odvajanju otpada i reciklaži, kako bismo imali što manje otpada koji se deponuje jer imamo i građevinskog otpada i zelenog otpada. Nađe se sve ono što ne bi trebalo. Očekujemo da ćemo uspjeti izvršiti sve potrebne radnje koje bi dovele u situaciju da produžimo vijek trajanja nove deponije, a između ostalog da podignemo reciklažu na zavidan nivo", kazao je Ramić.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH od 2013. godine istražuje da li na deponiji Smiljevići postoje posmrtni ostaci. Na sastanku Vlade KS koji održan 7. novembra rečeno je da "do kraja sedmice" očekuju potvrdu Tužilaštva da je istraga završena i da neće biti potrebne dodatne istražne radnje, ali potvrda nije dostavljena ni nakon više do mjesec dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: