{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH ispitalo još jednog vještaka

F
5.2.2009. u 14:31
0
0
Tužilaštvo BiH ispitalo još jednog vještaka
0
Tužilaštvo BiH ispitalo još jednog vještaka
Vještak za balistiku i mehaničke tragove Dino Osmankadić, na suđenju trojici optuženih za zločine počinjene u Kalinoviku, nije se sa sigurnošću mogao izjasniti o vrsti oružja kojim su ubijeni civili zatočeni u logoru "Barutni magacin".
Za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Kalinovika tokom 1992. i 1993. terete se Ratko Bundalo, Neđo Zeljaja i Đorđislav Aškraba.

U optužnici, pored ostalog, stoji da su iz logora "Barutni magacin", početkom augusta 1992., u nekoliko navrata izvođeni civili, a kojima se nakon toga gubi svaki trag.

Tako je Aškraba, kako tvrdi Tužilaštvo BiH, predao pripadnicima paravojne jedinice Pere Eleza, za kojeg se vjeruje da je poginuo u ratu, zatočenike iz tog logora, koje su potom odvezli na lokalitet Tuneli kraj Miljevine, gdje su ih ubili.

-Nakon ekshumacije 36 tijela s lokacije Tuneli pronađeno je nekoliko puščanih zrna, ali se ne mogu izjasniti o kalibru i tačnoj vrsti oružja. Poslije druge ekshumacije 26 tijela s iste lokacije, pronađena je 31 čahura te nekoliko zrna i košuljica zrna. Neke od tih čahura potječu od automatske puške, istakao je Osmankadić.

Vještak je dodao da, zbog lošeg stanja u kojem su se čahure nalazile, nije mogao tačno utvrditi vrste oružja te kalibar.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. februar, javio je BIRN.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: