{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH ispitalo još jednog vještaka

F
5.2.2009. u 14:31
0
0
Tužilaštvo BiH ispitalo još jednog vještaka
0
Tužilaštvo BiH ispitalo još jednog vještaka
Vještak za balistiku i mehaničke tragove Dino Osmankadić, na suđenju trojici optuženih za zločine počinjene u Kalinoviku, nije se sa sigurnošću mogao izjasniti o vrsti oružja kojim su ubijeni civili zatočeni u logoru "Barutni magacin".
Za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Kalinovika tokom 1992. i 1993. terete se Ratko Bundalo, Neđo Zeljaja i Đorđislav Aškraba.

U optužnici, pored ostalog, stoji da su iz logora "Barutni magacin", početkom augusta 1992., u nekoliko navrata izvođeni civili, a kojima se nakon toga gubi svaki trag.

Tako je Aškraba, kako tvrdi Tužilaštvo BiH, predao pripadnicima paravojne jedinice Pere Eleza, za kojeg se vjeruje da je poginuo u ratu, zatočenike iz tog logora, koje su potom odvezli na lokalitet Tuneli kraj Miljevine, gdje su ih ubili.

-Nakon ekshumacije 36 tijela s lokacije Tuneli pronađeno je nekoliko puščanih zrna, ali se ne mogu izjasniti o kalibru i tačnoj vrsti oružja. Poslije druge ekshumacije 26 tijela s iste lokacije, pronađena je 31 čahura te nekoliko zrna i košuljica zrna. Neke od tih čahura potječu od automatske puške, istakao je Osmankadić.

Vještak je dodao da, zbog lošeg stanja u kojem su se čahure nalazile, nije mogao tačno utvrditi vrste oružja te kalibar.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. februar, javio je BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: