Višegrad
86

Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog "Dana ruskih dobrovoljaca", oglasile se i "Žene žrtve rata"

E. A.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Tužilaštvo BiH formiralo je predmet nakon zaprimanja prijave Udruženja "Žena-žrtva rata", a povodom najave događaja "Obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca" u Višegradu, najavljenog za 12. aprila ove godine

Najava obilježavanja Dan ruskih dobrovoljaca u Višegradu izazvala je oštre reakcije Udruženje "Žena žrtva rata" iz ovog grada.

Ovakvi skupovi vrijeđaju žrtve zločina nad Bošnjacima u Višegradu, ali i cijeloj BIH, saopćili su iz ovog udruženja.

Da se vrijeđanje žrtava zločina nad Bošnjacima u Višegradu, ali i cijeloj BiH, nastavlja svjedoči zakazano obilježavanje "Dana ruskih dobrovoljaca" u ovome gradu koji su bili izvršioci najmonstruoznijih zločina nad višegradskim Bošnjacima, navodi se u saopćenju.

Ističe se da je slavljenje ovog dana sijanje straha, ali i prizivanje novih zločina, kakve su ruski "psi rata" u periodu od 1992. do 1995. godine, skupa sa četnicima iz Podrinja i regularnim jedinicama Vojske RS-a i Srbije činili nad bošnjačkim narodom u BiH, posebno u Višegradu.

"Slavljenje 'Dana ruskih dobrovoljaca" je slavljenje njihovih zločina i to samo desetak dana prije početka suđenja pripadnicima Četničkog ravnogorskog pokreta u Sudu BiH optuženim za izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Pitamo Tužilaštvo BiH da li obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca u gradu u kome su ti isti dobrovoljci, skupa sa četnicima, počinili najmonstruoznije zločine nad bošnjačkim narodom ima uporište u zakonima BiH? Obavještavamo javnost da smo se tokom dana, zbog svega šta se sprema u Višegradu, a sprema se slavlje i orgijanje, obratili glavnoj tužiteljici BiH Gordani Tadić tražeći da poduzme mjere i radnje kako bi zločinci iz Ruske Federacije koji nikad nisu procesuirani za ratne zločine koje su počinili u BiH, iako redovno dolaze u BiH, napokon došli pred lice pravde. Tražimo da Tužilaštvo BiH radi poslove iz svoje nadležnosti,odnosno hapsi ratne zločince, bez obzira iz koje države da dolaze, kako žrtve ne bi bile dovedene u situaciju da rade njihov posao", istaknuto je u saopćenju Udruženja "Žena žrtva rata".