Potvrđeno za Klix.ba
196

Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Dodika koji je sam sebe krivično prijavio

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika koji je prošle sedmice podnio krivičnu prijavu protiv sebe zbog donošenja Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda u RS.

Ova informacija je za Klix.ba potvrđena iz Tužilaštva BiH.

"Prijava je zaprimljena i putem CMS sistema dodijeljena u rad tužitelju koji će postupati po prijavi", rečeno nam je iz Tužilaštva BiH.

Dodik je govoreći o prijavi protiv samog sebe i svojih saradnika rekao da se odlučio na taj potez jer ga nije prijavio niko iz Federacije BiH.

Iz Tužilaštva BiH su nam kazali da nisu zaprimili druge prijave koje se odnose na navedeno, osim Dodikove.

"Od ranije, u radu ima više predmeta u kojima je Dodik Milorad, u svojstvu prijavljene ili osumnjičene osobe za različita kaznena djela", kazali su nam iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, visoki predstavnik Christian Schmidt suspendovao je 1. jula zakone koje je NSRS nedavno donijela, a koje se odnose na odreddbe koje donese viskoki predstavnik i Ustavni sud BiH.

"Odlučio sam da zakon o visokom predstavniku neće stupiti na snagu, a sva procedura koja se tiče donošenja ovakvog zakona je sada završena. Odlučio sam i da zakon NSRS o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriiji RS ne stupi na snagu", rekao je Schmidt.