Potvrđeno za Klix.ba
288

Tužilaštvo BiH formiralo predmet povodom afere "Ikona"

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Tužilaštvo BiH zaprimilo je informaciju od ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković u kojoj se navodi da je ministarstvo zaprimilo notu Amabasade Ukrajine u BiH.
Iz Tužilaštva su za Klix.ba kazali da diplomatska nota Tužilaštvu BiH nije dostavljena, ali da je predmet formiran te će se izvršiti provjere.

U slučaj koji je otkrio portal Klix.ba će se najvjerovatnije uključiti i Interpol s obzirom na to da se sumnja na kršenje međunarodnih propisa o zabrani nedozvoljenog prometovanja kulturnog blaga.

Podsjetimo, prije dva dana Ambasada Ukrajine u BiH uputila je diplomatsku notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH od kojeg traži sve informacije o pozlaćenoj ikoni staroj 300 godina iz Luganska, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Ukrajinci su prema objavljenoj fotografiji pečata na poleđini ikone utvrdili da je riječ o ukrajinskoj kulturnoj baštini.

Do danas se nije oglasio niko iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kao ni iz Vlade RS-a ili iz SNSD-a.

Vijest o ovom međunarodnom skandalu obišla je cijeli svijet, no i dalje nema informacije kako je ikona iz Ukrajine završila u BiH niti kako ju je Lavrov iznio s obzirom na to da su potrebne posebne dozvole za iznošenje kulturnog blaga. Posebno je problematično otkud kulturnog blago jedne zemlje u drugoj državi.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine su kazali da žele objašnjenje kako se ikona našla u BiH i zašto je poklonjena Lavrovu.