Potvrđeno
19

Tužilaštvo BiH danas ulaže žalbu zbog odbijanja optužnice u slučaju referenduma u RS-u

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odbio optužnicu protiv svih optuženih zbog neustavnog referenduma u RS-u, iz Tužilaštva BiH najavili su da će uložiti žalbu.

"Tužilaštvo BiH je zaprimilo odluku Suda BiH i u zakonskom roku uložit će žalbu", kazali su za Klix.ba u Tužilaštvu BiH.

Sudija za prethodno saslušanje odbio je optužnicu Tužilaštva BiH, kojom su optuženi Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković zbog krivičnog djela Neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri kojom se privremeno obustavlja primjena Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Sudija za prethodno saslušanje je zaključio da iz dokaza Tužilaštva BiH nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da su optuženi počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

U odluci se ukazuje na činjenicu da je izvršenje odluke Ustavnog suda BiH bilo u nadležnosti Narodne skupštine RS, kojoj je Ustavni sud i dostavio odluku o privremenoj mjeri te da optuženi nisu imali realnu moć da donesu bilo kakvu odluku o suspenziji odluke o sprovođenju referenduma s obzirom na činjenicu da je većina članova Komisije za sprovođenje referenduma (pet) bila iz reda narodnih poslanika koji su učestvovali u donošenju odluke o referendumu, a koji nisu optuženi najvjerovatnije zbog toga što kao narodni poslanici uživaju imunitet.

Kako je jučer saopćeno iz Suda BiH, protiv odluke o odbijanju optužnice Tužilaštvo BiH može podnijeti žalbu u roku od 24 sata.