|

Tužilaštvo BiH će formirati predmet u slučaju Sakiba Softića

Tužilaštvo BiH će formirati predmet u slučaju Sakiba Softića
102
Piše: Er. M.
10.3.2017. u 12:55
390
komentara
102

dijeljenja
Tužilaštvo BiH će formirati predmet u slučaju Sakiba Softića Sakib Softić
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će formirati predmet i provjeriti navode o postupanju Sakiba Softića kao agenta BiH u postupku podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu, potvrdio je za Klix.ba glasnogovornik ove pravosudne institucije Boris Grubešić.
Ovaj potez najavljen je nakon što je u pismu predsjednika ICJ-a Ronnyja Abrahama javnost obaviještena kako je ICJ još u maju 2016. godine na pitanje o legitimitetu odgovorio kako Softića ne smatra agentom BiH pred ovim sudom.

Političari iz entiteta Republika Srpska ranije su pozivali Tužilaštvo BiH da istraži kompletan slučaj, odnosno da pokrene istragu protiv Sakiba Softića zbog lažnog predstavljanja.

Podsjetimo, sud u Hagu jučer je donio odluku da se odbacuje zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije i tako je definitivno odbijena aplikacija koju je 23. februara predao Sakib Softić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ranije su pisali Međunarodnom sudu pravde u Hagu kako Softić nema odobrenje Predsjedništva BiH da zastupa državu te kako odluku o pokretanju revizije nisu donijele institucije BiH.
Prijavi grešku


Komentari (390)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...