{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH: 509 osoba optuženo za ratne zločine

6.10.2015. u 11:36
0
6
Tužilaštvo BiH: 509 osoba optuženo za ratne zločine
0
Tužilaštvo BiH: 509 osoba optuženo za ratne zločine
Tužilaštvo BiH je objavilo da je prije nekoliko dana, pređena brojka od 500 osoba optuženih za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, odnosno optuženo je 509 osoba za ratne zločine.
Tužitelji Tužilaštva BiH iz Posebnog odjela za ratne zločine, nedavno su podigli optužnice kojima je prebačen broj od 500 optuženih za ratne zločine od početka rada Posebnog odjela za ratne zločine, 2005. godine.

"U protekle dvije i pol godine, od 2013. godine do danas optuženo je 235 osoba, odnosno, optuženo je skoro 50 posto optuženih za ratne zločine od uspostavljanja Tužilaštva BiH 2003. godine. Optuženi potiču iz svih naroda i iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a terete se za ratne zločine koji su od 1992. do 1995. godine, počinjeni u svim krajevima BiH, od Bužima do Trebinja, od Bijeljine do Čapljine, od Zvornika do Drvara itd. Optužnice se odnose na zločine počinjene nad žrvama svih nacionalnosti u svim krajevima BiH", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Optužnicama su obuhvaćena krivična djela genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, a značajan broj optužnica odnosi se i na slučajeve ratnog seksualnog nasilja, silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava.

"Posebno želimo istaći činjenicu, da su sve optužnice koje je podiglo Tužilaštvo BiH za ratne zločine, potvrđene (odbijena je optužnica samo u jednom predmetu protiv jednog optuženog), a u dosadašnjoj praksi i procesuiranju predmeta, izrečene su osuđujuće presude u više od 81 posto predmeta, što govori o kvalitetu optužnica i profesionalnom odnosu prema radu na predmetima. U tom procesu razvijamo suradnju sa zemljama regiona, kako bismo realizirali procesuiranje osumnjičenih koji se kriju u susjednim državama, a za osumnjičenima intenzivno tragamo sa partnerskim institucijama iz cijelog svijeta, što potvrđuju izručenja osumnjičenih iz SAD, Španjolske, Norveške i drugih zemalja, a u toku su aktivnosti na izručenju osumnjičenih iz Nizozemske, Švicarske, Francuske", dodaje se u saopštenju.

Zahvaljuju se građanima BiH, institucijama vlasti u našoj zemlji, međunarodnoj zajednici i svima koji su prepoznali njihove napore i pružaju im podršku u radu, a naročito porodicama žrtava, na čije živote i sudbine su počinjeni ratni zločini ostavili tragične posljedice.

"U našoj misiji nastavljamo dalje, a naš cilj je procesuiranje i kažnjavanje osoba osumnjičenih za ratne zločine, radi kažnjavanja počinjenih zločina, uspostave vladavine prava, kao i mirnog i sigurnog okruženja za život svih građana BiH i budućih naraštaja koji dolaze", zaključuje se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: