Određen pritvor
0

Tužilac Čavka na ročištu opisao na koji način je Prcić pomagao Mehmedagiću u aferi s diplomom

N. V.
Denis Prcić i drugi osumnjičeni sa svojom odbranom na ročištu u Sudu BiH
Denis Prcić i drugi osumnjičeni sa svojom odbranom na ročištu u Sudu BiH
U Sudu Bosne i Hercegovine jučer je održano ročište Denisu Prciću i još dvije osobe koje su akteri afere u vezi s diplomama na Američkom univerzitetu u BiH. Osim razloga zbog kojih osumnjičenima treba biti određen pritvor, tužilac Oleg Čavka je opisao i sam tok izvršenja krivičnih djela.

Pritvor je određen Prciću i njegovoj saradnici Melisi Belkić-Mujkanović, a osumnjičenom Emiru Mujkanoviću, mužu pomenute uposlenice Američkog univerziteta, određene su mjere zabrane posjećivanja određenih mjesta, sastajanja s nekim osobama i obaveza javljanja policiji.

Oni se sumnjiče za pomoć počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela, odnosno Čavka pretpostavlja da su direktoru Obavještajno-sigurnosne službe Osmanu Mehmedagiću pomogli u pribavljanju krivotvorene diplome.

Šta je radio Osman Mehmedagić?

Opisujući tok događaja, počeo je još sa 2005. godinom kada Denis Prcić još uvijek nije bio akter događaja za koje se sumnjiči. Čavka navodi da je Osman Mehmedagić predao nevažeći indeks kako bi upisao i završio Univerzitet za poslovne studije u Banjoj Luci, a nakon što mu je Inspektorat Republike Srpske poništio diplomu, našao se u bezizlaznoj situaciji.

Zatim opisuje događaje iz 2019. godine nakon što je Mehmedagiću poništena diploma.

"Tokom postupka donošenja odluke o poništavanju diplome, Mehmedagić upisuje poznati i čuveni Pravni fakultet u Kiseljaku, zatim se nakon nekoliko mjeseci ispisuje s tog fakulteta. To je vrijeme za koje mi smatramo da je osigurao krivotvorenu diplomu Američkog univerziteta i to se slaže s drugim dokazima koje smo dostavili", navodi Čavka.

Podsjeća zatim da je Mehmedagić diplomu s Američkog univerziteta u BiH dostavio Odboru za nadzor OSA-e i označio je stepenom tajnosti "Povjerljivo".

"Stavio je oznaku tajnosti na javni dokument, što nije dozvoljeno, a sve s ciljem da spriječi otkrivanje izvršenog krivičnog djela", rekao je Čavka.

Uloga Denisa Prcića i saradnika

Dalje priča da mu je u tome pomogao i direktor i vlasnik navedenog univerziteta s obzirom na to da je odbio sarađivati s policijom i dostaviti dokaze o Mehmedagićevom studiranju u Tuzli.

"Obratili smo se Prciću, odgovorio nam je da nam ne može dostaviti podatke bez dozvole Osmana Mehmedagića i pozvao se na Zakon o zaštiti ličnih podataka iako tužilac ima ovlasti da traži podatke od svake pravne osobe", rekao je.

Tužilac Oleg Čavka na ročištu osnivaču Američkog univerziteta u BiH Denisu Prciću
Tužilac Oleg Čavka na ročištu osnivaču Američkog univerziteta u BiH Denisu Prciću

Nakon toga 30. jula 2020. godine od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona tužilac zahtijeva pretres Američkog univerziteta i iznošenje dokaza, međutim u tome su bili spriječeni.

"Policajci su došli na uviđaj, Prcić je spriječio policajce da izvrše uviđajne radnje tako što je odbio doći na fakultet naglasivši im da je saradnik OSA-e i da on tu čuva tajne dokumente", navodi Čavka.

Dodaje i da je policija tada utvrdila da ovaj univerzitet praktično i ne postoji. Kako kaže Čavka, "sastoji se od 40 kvadrata, nisu pronašli nijednu učionicu, biblioteku, zaposlenu osobu, ništa što bi ukazivalo na to da je to fakultet, a poreska uprava je dostavila podatak da je tu ukupno pet zaposlenih".

Dva dana kasnije, 2. augusta prošle godine, nadzorne kamere na mjestu gdje prostorije koristi Američki univerzitet u Tuzli, snimile su Melisu Mujkanović i njenog supruga Emira kako iznose dvije kartonske kutije.

Osim toga, smatra se da su kidane određene stranice iz dokumenata o studentima ovog univerziteta kako bi se prikrilo krivično djelo Osmana Mehmedagića s obzirom na to da su pronađeni Registar uz matičnu knjigu kojoj nedostaju stranice na slovu "N" i "M" i dvije presavijene stranice u svesci.

Vještačenje ovih knjiga je naređeno, a Čavka tvrdi da nisu pronađeni nikakvi dokazi o tome da je Osman Mehmedagić bio student na Američkom univerzitetu u Tuzli.