Sarajevo
80

Tužba vlasnika zemljišta na Grbavici blokira nastavak izgradnje Južne longitudinale

B. R.
Južna longitudinala, Grbavica (Foto: Klix.ba)
Južna longitudinala, Grbavica (Foto: Klix.ba)
Zbog tužbe jednog od vlasnika zemljišta na Grbavici nije moguć nastavak izgradnje Južne longitudinale koja bi značila povezivanje centra Sarajeva i Vojničkog Polja saobraćajnicom sa po dvije trake u oba smjera.
Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdila direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov. Ukazala je da je vlasnik parcele u blizini trolejbuske stanice na Grbavici podnio tužbu i dok sud ne donese odluku po tužbi, neće biti moguć nastavak izgradnje saobraćajnice.

Time je spriječeno rušenje obližnje stambene zgrade u Grbavičkoj ulici. Na rušenje ove građevine čeka se duže od deset godina, a stanarima će biti izgrađena zamjenska zgrada.

Na trasi Južne longitudinale se rješavaju i druga imovinsko-pravna pitanja. Barlov je istakla da je za rješavanje potrebno dugo vremena. To je jedan od najznačajnijih problema pri izgradnji i drugih saobraćajnica u Kantonu Sarajevu, među kojima je i Prva transverzala kojom će se povezati centar grada i Vogošća.

Izgradnja Južne longitudinale značit će bržu i sigurniju vožnju od centra grada, preko Grbavice, Hrasnog, Aneksa, Švrakinog Sela, Alipašinog Polja, do Vojničkog Polja. Značaj ove saobraćajnice je i u tome što njome saobraćaju trolejbusi i što je izgledno da će se njome rasteretiti druge saobraćajnice.

Njena izgradnja traje godinama i vjerovatno je da će trajati još dugo s obzirom na izazove i probleme u izgradnji.