{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužba Srebreničana protiv Holandije i UN-a

F
18.6.2008. u 12:33
0
0
Tužba Srebreničana protiv Holandije i UN-a
0
Tužba Srebreničana protiv Holandije i UN-a
U Okružnom sudu u Haagu počela je danas u 10 sati prva rasprava po građanskoj tužbi koju su obitelji Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine podnijele protiv Holandije i UN-a zbog nesprječavanja genocida u toj "zaštićenoj enklavi" UN-a, saznaje Fena u Udruženju "Majke enklava Srebrenica i Žepa".
Tužba se odnosi na 8.000 zahtjeva, a ukupan broj tužitelja je oko 6.000. Svi oni traže da Holandija i UN odgovaraju za zločine koje su u "zaštićenoj enklavi" počinile srpske vojne i policijske snage.

Raspravi prisustvuju advokatski timovi iz Mostara i iz Holandije, koji zastupa Srebreničane, kao i predstavnice Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Za danas se, kako je ranije izjavio Feni Semir Guzin, član ovog međunarodnog advokatskog tima, očekuje početak postupka u kome će sve strane dodatno pojasniti svoje već istaknute navode, odnosno tužbu i odgovore na nju.

Odlukom iz novembra 2007. godine Okružni sud u Haagu je dozvolio vođenje postupka protiv UN-a, čime je napravio presedan u historiji evropskog i svjetskog pravosuđa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: