{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Tužba protiv visokog predstavnika nakon isteka mandata'

F
4.7.2009. u 14:04
0
29
'Tužba protiv visokog predstavnika nakon isteka mandata'
0
'Tužba protiv visokog predstavnika nakon isteka mandata'
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović ustvrdio je u subotu da se može podnijeti tužba protiv međunarodnih zvaničnika, kao što je visoki predstavnik u BiH, ali nakon što im prestane mandat na funkciji koju obavljaju u našoj zemlji.
On je, komentirajući to pitanje novinarima u Banjoj Luci, još podsjetio da međunarodni zvaničnici koji obavljaju određene funkcije u našoj zemlji imaju imunitet, a da se tužba protiv takvi osoba može podnijeti njihovim zemljama nakon što završe mandat na funkciji koju trenutno obavljaju.

Kuzmanović je napomenuo i da bi tužba bila "posljednja mjera" koja se može poduzeti, te izrazio uvjerenje da u ovoj fazi do toga neće doći.

- Ali, svakome treba staviti do znanja da dolaze pravo i sudovi kada se prevrši mjera, dodao je entitetski predsjednik.

Komentirajući upozorenje supervizora za Brčko Distrikt Raffi Gregoriana da entiteti nisu ispunili svoje obaveze za prestanak supervizije u Distriktu, Kuzmanović je ustvrdio da nigdje do sada nije postojao uvjet za prestanak supervizije u Brčko Distriktu, po kojem entiteti trebaju izvršiti svoje obaveze.

- Vjerujem da ćemo izvršiti i taj uvjet i da će negdje u jesen supervizor za Brčko otići, ali bojim se, a to uvijek može da se desi, da ne bude nekih novih uvjeta, naveo je on.

Napomenuo je da je, "kada smo govorilo o amandmanu na Brčko prije pola godine, bilo rečeno da će, kada se on usvoji, predstavnik za Brčko Distrikt podnijeti izvještaj arbitru da je završen posao i da se on može povući".

Govoreći o ustavnim promjenama u BiH, entitetski predsjednik je iznio stav da se Ustav BiH može dograđivati samo u onim dijelovima koji odgovaraju interesu sva tri konstitutivna naroda, odbacivši mogućnost temeljnog preuređenja BiH.

Izrazio je spremnost predstavnika RS-a da učestvuju u onim razgovorima o promjenama Ustava koji bi ga dograđivali samo na taj način da bude funkcionalan.

- BiH je složena država i to jedino može biti i takva će i ostati,
smatra Kuzmanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: