Milorad Dodik
0

Tužba protiv Gregoriana upućena Tužilaštvu BiH

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je da je Tužilaštvu BiH "već upućena" tužba protiv "lično" prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Raffija Gregoriana.

Dodik je rekao da Vlada RS-a podržava sve što je navedeno u tužbi "koja je već sastavljena i upućena", a za koju je rekao da će uskoro biti dostupna novinarima.

Naveo je da "ne može da razumije da je samo najava tužbe izazvala toliko reakcija, pa i samog visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka".

Entitetski premijer navodi dalje da Lajčak "ima pravo svašta da kaže, ali da, ako štiti međunarodnu zajednicu, mora da zna da Raffi Gregorian nije međunarodna zajednica".

"Mi smo Gregoriana veoma lično tretirali, a ne kao međunarodnu zajednicu, pa prema tome mislim da je i sam Lajčak promašio ciljajući u tom pogledu i na taj način".

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak rekao je da su najave navodnog podizanja optužnice protiv njegovog zamjenika Raffija Gregoriana direktno izazivanje međunarodne zajednice.

Naglasio je da je Gregorian visokorangirani američki diplomat i njegov zamjenik.

"On i međunarodna zajednica nemaju čega da se plaše. Ne trebamo da idemo u neku daleku prošlost da zaključimo kako se obično završi izazivanje međunarodne zajednice", naveo je Lajčak i upozorio da je u takvim sukobima samo jedan gubitnik, a to je onaj ko izaziva međunarodnu zajednicu.

„U tom sukobu već ima jedan veliki gubitnik, a to je Milorad Dodik i RS, jer je to ponašanje koje EU ne može da razumije", rekao je Lajčak danas u Sarajevu na konferenciji za novinare prije početka konferencije o radu i zapošljavanju u BiH u kontekstu evropskih integracija.