TIBiH
0

Tužba protiv Glasa Srpske i Nezavisnih novina

FENA
Transparency International BiH (TIBiH) podnio je tužbu protiv "Nezavisnih novina" i "Glasa Srpske" zbog klevete, jer su od 24. juna do 18. jula ove godine objavili niz tekstova u kojima se na tendenciozan i zlonamjeran način TIBiH dovodi u vezu s navodnom praksom reketiranja navodnih biznismena iz RS-a, kreirajući na takav način atmosferu javnog linča, saopšteno je u petak TIBiH.

TIBiH na ovakav način štiti svoj kredibilitet i daje svoj doprinos istinitom i potpunom informisanju javnosti. "Nezavisne novine" i "Glas Srpske" su svoje članke zasnovali na nepotvrđenim i fabrikovanim informacijama, te izjavama "zaštićenih svjedoka" sumnjivih kvalifikacija i kredibiliteta, koje su objavljene bez konsultovanja TIBiH i time krajnje tendenciozno i bez zadrške stavili TIBiH u kontekst organizovanog kriminala.

Ovi tekstovi su objavljeni nakon upozoravanja TIBiH na ozbiljne indicije o korupciji ogromnih razmjera u procesu privatizacije u RS-u, u kojima su spomenute strukture moći u RS-u kojima su se ovi listovi sa svojim tekstovima i stavili na raspolaganje, na osnovu čega je jasno da je cilj tekstova bio rušenje kredibiliteta TIBiH.

TIBiH je organizacija čija je osnovna svrha beskompromisna borba protiv korupcije i ni na koji način se ne može dovesti u vezu sa ovim napisima. TIBiH stoga očekuje od Tužilaštva BiH da u okviru istrage otkrije naručioce i finansijere orkestrirane hajke protiv ove organizacije, kaže se u saopštenju.