BiH
0

Turski turizam postavio rekord u 2003.

Klix.ba
Prema brojkama koje je objavilo Ministarstvo kulture i turizma, Tursku je tokom 2003. godine posjetilo 13,9 miliona turista.

Rat, prijetnja terorizma, stagnacija turske privrede i pad turizma širom svijeta izazvan SARS-om nisu spriječili Tursku da tokom 2003. ugosti rekordan broj turista. Prema brojkama koje je objavilo Ministarstvo kulture i turizma, 13,9 milijuna turista posjetilo je Tursku. To je rast od 5,3 posto u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima koje je dala Turska središnja banka, prihod od turističkog sektora narastao je na gotovo 7 milijardi eura tokom desetomjesečnog razdoblja u 2003., što je 12-postotni rast u usporedbi s istim razdobljem 2002. No rezultati ipak nisu dostigli prvobitni cilj Ministarstva turizma od 15 milijuna turista i 10 milijardi eura prihoda.

Premda su događaji u svijetu utjecali na turski turizam, bilo je i svijetlih tačaka. U ministarstvu tvrde da je u avgustu Tursku posjetilo 2,2 miliona ljudi, što je najveća brojka u bilo kojem mjesecu prošle godine. Teroristički napadi u Istanbulu u novembru nisu uspjeli naškoditi turizmu. Suprotno nekim očekivanjima, broj posjetitelja koji dolaze u Tursku porastao je u novembru za 13,6 posto u odnosu na isti mjesec 2002.

Najveći broj turista stizao je iz Njemačke, Bugarske i Zajednice neovisnih država (ZND), kažu dužnosnici. Broj posjetitelja iz ZND-a porastao je za oko 24,7 posto, dok je broj gostiju iz zemalja istočne Europe porastao za 18,7 posto u odnosu na 2002.

Turistički stručnjaci tvrde da su učinkovita promotivna kampanja Ministarstva turizma i uspješan plasman putničkih agencija bili ključni za uspjeh.

Ministar kulture i turizma Erkan Mumcu predvidio je da će njegova zemlja u sljedeće tri godine ugošćivati 20 miliona turista, što će rezultirati prihodom od 24 milijarde eura do 2010.

Mumcu kaže da planira pokrenuti kampanju u brzorastućoj industriji zdravstvenog turizma, usmjerenu prvenstveno na evropske zemlje sa starijim stanovništvom i nedostatkom opcija za kvalitetnu njegu.

Kao dio kampanje, ministarstvo će povećati broj toplica koje se koriste za ublažavanje boli izazvanih kroničnim bolestima poput reume i okoštavanja.

(Southeast European Times)