Povodom otvaranja džamija
0

Turski reisu-l-ulema doputovao u Sarajevo

FENA
Povodom otvaranja novosagrađenih džamija u Goraždu i Maglaju te obnovljene džamije u Fazlagića Kuli kod Gackog danas je reisu-l-ulema Republike Turske Šejh Ali Bardakoglu doputovao u Sarajevo, saopćio je Rijaset Islamske zajednice u BiH, a prenijela agencija MINA.

Visoki gost iz Turske posjetio je ured reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića.

Reis Cerić je zahvalio Šejhu Ali Bardakogluu na brizi Islamske zajednice Turske koja se nabolje vidi u izgradnji dviju monumentalnih džamija u Goraždu i Maglaju, koje su napravljene u duhu osmanske arhitekture, i na taj način snaže bratsku ljubav između turskog i bosanskog naroda koji baštine zajedničko povijesno pamćenje i zajedničku duhovnu matricu tradicije islama koja se ističe duhom suživota i tolerancije, saopćeno je.

Reisu-l-ulema Cerić je zahvalio Šejhu Bardakogluu za svesrdnu pomoć u obnovi zapaljene džamije u Fazlagića Kuli koju Bošnjaci više puta obnavljaju jer je više puta rušena od onih koji ne mogu podnijeti svjetlo islama i slobodu muslimana na ovim prostorima, navodi MINA.

"Vaša briga za naš biološki opstanak i naš duhovni oporavak ulijeva nam nadu u našu bolju budućnost i daje nam snagu da nastavimo raditi na miru i pomirenju, te da ne odustajemo od načela suživota i tolerancije, posebno međuvjerske tolerancije, što je bit nauke islama", kazao je reisu-l-ulema Cerić.

Petodnevna posjeta visoke turske delegacija Islamske zajednice Turske na čelu sa Šejhom Ali Bardakogluom je najbolji predramazanski poklon i najbolji znak da je majčinska briga Turske za našu sudbinu sve snažnija i sve toplija, naveo je u saopćenju za javnost Rijaset Islamske zajednice u BiH.