BiH
0

Turski premijer s čelnicima Mostara obišao Stari most

NINA
U sklopu dvodnevne posjete našoj zemlji turski premijer Recep Tayyip Erdogan posjetio je danas Mostar gdje je zajedno s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem i predsjednikom Gradskog vijeća Muratom Ćorićem obišao Stari most i staru jezgru grada.

Premijer Recep Tayyip Erdogan za vrijeme otvaranja Starog mosta nije mogao doći u Mostar jer se u to vrijeme u Turskoj dogodila velika saobraćajna nesreća te je stoga sada upriličio posjetu Bosni i Hercegovini i Mostaru.

“Za mene je ovo veoma važna posjeta budući da nisam mogao posjetiti Mostar za vrijeme otvaranja Starog mosta. Stari most je objekt od svjetske važnosti te ovaj historijski spomenik mi, kao čovječanstvo, moramo sačuvati. Također, velika nam je čast to što je Stari most gradila turska firma”, rekao je turski premijer prilikom obilaska Starog mosta.

On je također naglasio da je Mostar grad koji je sačuvao stari arhitektonski ambijent i koji miriše na historiju, ističući da Mostarci s nadom trebaju gledati u budućnost i zaboraviti na negativne stvari.

Prema riječima mostarskog gradonačelnika, posjeta turskog premijera od velike je važnosti za ovaj grad. “Mostar danas ima velikog gosta i sretni smo što nam je u posjetu došao premijer jedne velike zemlje. On je u obilasku Starog mosta iskazao ono što je mislio prilikom otvaranja Starog mosta. Ova posjeta je i davanje značenja gradu Mostaru, što je veoma bitna poruka koja odlazi u svijet, jer mi smo danas u situaciji kada apliciramo i prema UNESCO-u i prema nekim drugim međunarodnim institucijama”, rekao je Bešlić dodajući da Grad Mostar nailazi na podršku Turske.

On se zahvalio premijeru Turske za dolazak u Mostar i za sve ono što će Turska uraditi ovaj grad.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić je naglasio kako je dolazak turskog premijera samo dodatna potvrda svega onoga što je Turska uradila na obnovi Starog mosta i onoga što i dalje radi za Mostar. “Mislim da ovaj dolazak u Mostar potvrđuje i daljnju opredijeljenost Turske za pomoć Mostaru i podršci daljnjim integracijama u gradu”, rekao je Ćorić.

U pratnji premijera Recepa Tayyipa Erdogana u posjetu Mostaru doputovao je i veliki broj turskih biznismena.