BiH
0

Turski premijer počasni doktor Univerziteta u Sarajevu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijeru Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu danas je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu svečano uručeno zvanje počasnog doktora ovog univerziteta. Ovo visoko zvanje uručio mu je rektor univerziteta prof. dr. Faruk Čaklovica.

Erdoganu je počasni doktorat dodijeljen u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos razvoju obrazovanja i nauke te unapređenju saradnje Univerziteta u Sarajevu sa univerzitetima u Republici Turskoj. To se posebno odnosi na povećanu međuuniverzitetsku saradnju koja je rezultirala potpisivanjem ugovora o naučnoj saradnji sa Univerzitetom u Ankari, Yildiz tehničkim univerzitetom u Istanbulu, Fatih Univerzitetom u Istanbulu, Ege Univerzitetom u Izmiru, Koc Univerzitetom u Istanbulu, Akdenis Univerzitetom u Antalyi te Trakya Univerzitetom u Edrenu.

U društvu supruge Emine-hanum, Erdogan je titulu počasnog doktora Sarajevskog univerziteta primio u prisustvu visokih zvaničnika Bosne i Hercegovine među kojima je bio i dr. Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH te zvaničnika Republike Turske s kojima on boravi u posjeti BiH.

Po uručenju ovog priznanja, Erdogan je izjavio da to za njega predstavlja posebnu čast i zadovoljstvo. Uvjeren je da je ova nagrada istovremeno i jedan od pokazatelja iskrenog prijateljstva i bratskih veza dviju zemalja.

''Naša vlada će nastaviti sa podsticanjem saradnje između univerziteta. Raduje nas što se tursko-bosanskohercegovački odnosi, koji imaju duboke korijene, iz dana u dan sveobuhvatno razvijaju. Naši politički odnosi su na izuzetno visokom nivou i njihovo prenošenje na sve druge oblasti je jedan od naših prioriteta. Među ovim oblastima na prvom mjestu su ekonomija, obrazovanje, nauka i kultura'', izjavio je turski premijer.

Uručujući mu visoko priznanje, rektor Sarajevskog univerziteta Faruk Čaklovica podsjetio je da je odluka o proglašenju turskog premijera počasnim doktorom Univerziteta donijeta 19. septembra prošle godine.

''Želimo da podsjetimo da nas je prijateljska Republika Turska snažno i bezrezervno pomagala u izgradnji razrušene BiH, što ostaje u trajnom sjećanju i zahvalnosti naših građana. Ovo su trenuci kada se sjećamo i svih onih osoba koje su gradile ovo prijateljstvo naša dva naroda, a možda najimpresivnije mjesto zauzima rahmetli Alija Izetbegović koji je i Vas, ekselencijo, izuzetno volio i cijenio i prepoznao kao lidera sa prefinjenim ljudskim osobinama'', kazao je rektor Čaklovica obraćajući se turskom premijeru.

Za Sarajevski univerzitet i BiH veoma je značajna saradanja s prijateljskom Republikom Turskom koja duži period na međunarodnoj političkoj sceni predstavlja značajnu podršku demokratizaciji, stabilnosti, progresu i miru u svijetu.

''Vjerujemo da će se ovi prijateljski odnosi snažno proširiti i u pravcu akademske saradnje te doprinijeti daljem jačanju naših akademskih zajednica'', riječi su rektora Univerziteta u Sarajevu.