BiH
5

Turski premijer Erdogan sutra dolazi u BiH

Anadolija
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan sutra dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini, potvrđeno je agenciji Anadolija.

U okviru serije zvaničnih posjeta Azerbejdžanu, Ukrajini i Bosni i Hercegovini, finalna stanica turskog premijera bit će glavni grad BiH, Sarajevo.

Premijer Erdogan će u Sarajevo doputovati sutra uveče, zajedno sa šest turskih ministara.

U okviru posjete BiH, Erdogan će u subotu 15. septembra najprije posjetiti mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića na mezarju Kovači.

Nakon toga, turski lider će se sastati sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, s kojim će održati i zajedničku konferenciju za medije. Planirano je da tokom dana Erdogan održi predavanje za studente Univerziteta u Sarajevu i posjeti Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), koji su osnovali turski biznismeni i dobrotvori, gdje će prisustvovati i izložbi fotografija u zajedničkoj organizaciji agencije Anadolija (AA) i Muzeja Alije Izetbegović.

Najavljeno je da će u dvorištu Careve džamije, turski premijer obići mezar osnivača Sarajeva Isa-bega Ishakovića, a na svečanosti u Narodnom pozorištu Erdoganu će, povodom 550. godišnjice od osnivanja Sarajeva, biti dodijeljena nagrada „Isa-beg Ishaković“ za međunarodni doprinos razvoju kulture i kulturne baštine grada Sarajeva.

Turski premijer će u subotu, u kasnim večernjim satima, napustiti Bosnu i Hercegovinu.