Svečanost u Foči
150

Turski ambasador Haldun Koc na otvorenju Aladže: Vaša radost je naša radost

Klix.ba
Haldun Koc (u sredini) (Foto: H. M./Klix.ba)
Haldun Koc (u sredini) (Foto: H. M./Klix.ba)
Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc obratio se prisutnima na današnjem svečanom otvorenju Aladža-džamije u Foči kazavši kako se Turci raduju ovom danu jednako kao i Bosanci i Hercegovci.

"BiH sa svojom multietničkom građom je jedna posebna zemlja. Ona se nalazi na jednom posebnon mjestom, a oslanja se na toleranciju i zajednički život. Naša ambasada i naše druge institucije koje djeluju u BiH rade veoma vrijedno kako bi doprinijele miru i zajedništvu u cijeloj BiH, i to radimo sa velikom željom jer naši odnosi su stvarno posebni. To radimo zato što znamo da je stabilnost ove zemlje stabilnost cijelog regiona", kazao je Koc.

On je dodao da se objekti kakvi su Aladža-džamija, na Drini ćuprija, kulturni centar u Trebinju ili zgrada Rijaseta u Sarajevu grade s velikom ljubavlju.

"Vaša radost je naša radost i vaša tuga je naša tuga. Sa istom iskrenošću i onda kada je trebalo 2014. trebalo pomoći stanovništvu od poplava, tu smo i kada treba obnoviti kulturno-historijske građevine. Ne smijemo zaboraviti da su sve bogomolje svete i da ih svi moramo čuvati. Želimo da ova džamija privuče mnoge putnike u vaš grad i donese vam sreću", poručio je Fočacima turski ambasador.