BiH
101

Intervju / Turski ambasador Haldun Koc: Državljani Turske u BiH se osjećaju kao u svojoj kući

Razgovarala: Adna Zilić
Haldun Koc (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Haldun Koc (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Novoimenovani ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc 14. novembra je zvanično preuzeo dužnost. Tim povodom ambasador Koc je u intervjuu za Klix.ba govorio o turskim investicijama u BiH, problemima s kojima se državljani Turske susreću u BiH te o sigurnosnoj situaciji u Turskoj.

Koje projekte planirate pokrenuti, koji će Vam biti prioritet kako biste dodatno ojačali odnose između BiH i Turske?

Odnosi između Turske i Bosne i Hercegovine imaju više dimenzija. Poznato je da naše dvije zemlje imaju intenzivne političke odnose koji se oslanjaju na jake historijske i ljudske veze. S tim u vezi, želim reći da se iz naše zemlje u Bosnu i Hercegovinu početkom sljedeće godine planira niz posjeta na visokom nivou. Pored političkih odnosa, naš prioritet je i dovođenje naših odnosa na ekonomskom planu na jedan viši nivo i u tom smislu postoji potrebna volja u rukovodstvu obje zemlje. Obim naših ekonomskih i trgovinskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom bilježi uzlaznu liniju. Naš ukupni trgovinski obim koji je u 2005. godini iznosio 143 miliona dolara, u 2015. godini je gotovo učetverostručen i iznosio je 542 miliona dolara. Raduje nas i što je trgovina između naših zemalja postala balansirana. Tome umnogome pridonosi uvoz mesa iz Bosne i Hercegovine. Želja nam je da u najkraćem roku, a to je i želja našeg predsjednika, obim ukupne trgovine između naših zemalja dosegne vrijednost od milijardu dolara. Naše aktivnosti se u tom smjeru nastavljaju. Pored toga, cilj nam je da povećamo naše investicije i još više unaprijedimo zajedničke projekte.

Smatrate li da je Turska dovoljno investirala u BiH? U kojim oblastima bi moglo doći do novih investicija?

Prije svega, želim reći da su dvije značajne izvozničke firme, koje se nalaze među prvih deset izvoznika u Bosni i Hercegovini, turske investicije. To su Natron Hayat u Maglaju i Soda Şişecam u Lukavcu. Istina je i to da naši ekonomski odnosi, u poređenju s političkim odnosima, još uvijek nisu na željenom nivou. Iz tog razloga mi podstičemo naše privrednike da se poveća broj velikih investicija. Poznato nam je da naši investitori pokazuju posebno zanimanje za sektore turizma, energetike, poljoprivrede, stočarstva i zdravstva te sektor infrastrukture i građevinarstva u Bosni i Hercegovini. U tom okviru, naš predsjednik je 2015. godine posjetio Bosnu i Hercegovinu zajedno sa brojnom delegacijom privrednika. U kontaktima sa našim partnerima postaje jasno da će u narednom periodu biti povećana prisutnost turskih firmi u Bosni i Hercegovini.

Haldun Koc (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Haldun Koc (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Je li BiH dobar domaćin turskim investitorima?

Naše firme svoje aktivnosti sprovode u skladu sa uslovima koji vladaju u Bosni i Hercegovini. Pored toga, istina je i to da naši investitori povremeno imaju probleme. Smatramo da bi bilo veoma značajno kada bi bh. vlasti pomogle, kako u otklanjanju problema firmi koje posluju u Bosni i Hercegovini, tako i u poduzimanju koraka da se podstakne dolazak novih firmi i njihovo investiranje u BiH. Tako će se naša prisutnost u sferi investicija moći uzdići na jedan viši nivo. S tim u vezi, poboljšanje investicijske klime, pojednostavljenje osnivanja firme i podsticaji u poreskoj oblasti, našim investitorima bi istovremeno i olakšali put i pružili ohrabrenje. U okviru mojih posjeta na visokom nivou, ovu temu posebno ističem i naglašavam da očekujemo od nadležnih institucija da se ovim pozabave i da nam pomognu, te da će nas radovati ako se nađe brzo rješenje za moguće probleme naših privrednika i ako se pojednostave birokratske procedure vezane za investiranje.

Postoje li neke poteškoće s kojima se državljani Turske u BiH susreću?

Ljudski odnosi između Bosne i Hercegovine i naše zemlje su na najvišem nivou zbog miliona naših građana porijeklom iz BiH. Istovremeno, svake godine raste broj naših građana koji turistički posjećuju BiH. Više od sedam hiljada turskih državljana studira, radi ili zbog porodičnih veza živi krajnje složno u bh. društvu. Naši državljani se ovdje osjećaju kao u svojoj kući. To je i razlog zašto ne primamo ozbiljne pritužbe. S druge strane, poznato je da se neki naši državljani susreću s poteškoćama u pribavljanju dozvola za boravak ili prilikom ulaska u zemlju. Kada se to desi, naš Odjel za konzularna pitanja preduzima potrebne korake u konkretnim slučajevima.

Koliko turskih studenata studira u BiH, a koliko studenata iz BiH u Turskoj? Može li se saradnja u oblasti razmjene studenata dodatno poboljšati?

Jedan od važnih aspekata dubokih ljudskih veza između Turske i BiH su naši studenti. Na univerzitetima u BiH studira blizu 2.000 studenata iz Turske. Veliki broj studenata iz BiH studira u Turskoj uz stipendije Direkcije za Turke u inozemstvu i srodne zajednice, Dijanetovog vakufa ili samih univerziteta. Pored toga, bh. studenti nastavljaju svoje školovanje u Turskoj i putem programa za razmjenu studenata "Mevlana". Broj studenata koji zbog školovanja ide iz Turske u Bosnu i Hercegovinu i obrnuto iz godine u godinu raste. To nas raduje. Ovi studenti će u narednim godinama igrati ulogu mosta u daljnjem razvoju veza između naših zemalja. To je i razlog zašto nam je saradnja u razmjeni studenata cilj i zašto činimo sve što je u našoj moći za unapređenje odnosa između naših institucija za visoko obrazovanje. Naši univerziteti povremeno dolaze u Bosnu i Hercegovinu kako bi se predstavili i kako bi buduće maturante koji žele kod njih studirati informisali o mogućim stipendijama. Pored toga, za jačanje naših bliskih odnosa važno je širenje podučavanja bosanskog jezika u Turskoj i turskog jezika u Bosni i Hercegovini. Zato mi pridajemo veliku važnost podučavanju turskog kao drugog izbornog stranog jezika u Bosni i Hercegovini. Prilikom posjete našeg zamjenika ministra obrazovanja Orhana Erdema Bosni i Hercegovini, on i federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović potpisali su protokol o saradnji. Cilj ovog protokola je i uzajamno povećanje mobilnosti naših studenata. Također, u 2016. godini je u našoj ambasadi otvoren Ured savjetnika za obrazovanje koji svoje aktivnosti sprovodi u tom smjeru.

Haldun Koc (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Haldun Koc (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Kakva je sigurnosna situacija u Turskoj nakon pokušaja državnog udara i nekoliko terorističkih napada?

Nakon što je naša zemlja 15. jula doživjela izdajnički pokušaj udara, stabilnost u zemlji je postignuta u veoma kratkom roku. Događaji od 15. jula su se desili u jednom ograničenom prostoru. Želim reći i to da nam je poznato da su visoki dužnosnici iz Bosne i Hercegovine netom iza pokušaja udara ljetovali u našoj zemlji. Osim toga, naša zemlja je često domaćin različitim međunarodnim sastancima. Mogu mirne duše reći da u ovom trenutku ne postoji neka sigurnosna prijetnja u našoj zemlji. Naša zemlja je sigurna koliko i bilo koja evropska zemlja.

Jeste li zadovoljni kako je BiH reagovala na pokušaj državnog udara u Turskoj?

Kao što vam je poznato, kada se 15. jula u našoj zemlji događao pokušaj državnog udara, Bosna i Hercegovina je bez oklijevanja bila među prvim zemljama koje su reagirale i osudile pokušaj udara. Počevši od Bakira Izetbegovića koji je to učinio u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i cijelo rukovodstvo Bosne i Hercegovine nam je poslalo poruke podrške i solidarnosti. Zato bih još jednom volio uputiti zahvalnost Bosni i Hercegovini, njenom rukovodstvu i građanima. Naša zemlja prolazi kroz proces unutrašnjeg čišćenja. Pored toga, u našoj borbi u inozemstvu protiv terorističke organizacije FETÖ potrebna nam je podrška Bosne i Hercegovine. To je značajno kako se ono što se desilo u našoj zemlju u narednom periodu ne bi desilo u Bosni i Hercegovini. Mi i u ovom pitanju nastavljamo naše kontakte sa nadležnima.