BiH
65

Turski ambasador Erginay za Klix.ba: Turska ima snažne historijske veze s BiH

Razgovarao: Ervin Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
S turskim ambasadorom u BiH Cihadom Erginayem razgovarali smo o izborima u Turskoj, turskom ekonomskom programu i odnosima s BiH. Erginay je za Klix.ba kazao da će nastavak političke stabilnosti postignute nakon prošlogodišnjih izbora imati koristan učinak na privlačenje stranih investicija neophodnih za korištenje neupotrijebljenih potencijala BiH.

Erginay ističe da je ekonomija kao vid soft-powera u posljednje vrijeme u svijetu dobila značajno mjesto.

"U tom smislu i naša zemlja čini važne korake ka izgradnji jedne ekonomski snažnije Turske. Da bi se ostvario taj cilj, daje se prioritet raznim infrastrukturnim projektima u zemlji, dok se na međunarodnom planu razvija jedna aktivna ekonomska politika u cilju uklanjanja prepreka na putu unapređenja ekonomskih odnosa s drugim zemljama", rekao je turski ambasador u BiH na početku razgovora.

On dodaje da su neki od primjera projekata koju su u Turskoj okončani, ili su u fazi realizacije, treći most na Bosforu, treći aerodrom u Istanbulu koji će biti najveći aerodrom u Evropi, željeznička linija Marmaray koja ispod mora povezuje evropsku i azijsku obalu Istanbula, kao i uvođenje linija brze željeznice i proširenje mreže autocesta i brzih cesta u zemlji.

"Osim toga, s ciljem liberalizacije trgovine i razvoja ekonomskih odnosa, naša zemlja na međunarodnoj sceni radi na povećanju broja ili proširenju sadržaja potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini te podstiče intenziviranje kontakata među privrednicima", rekao je Erginay.

On je kazao da je zahvaljujući ovakvoj politici bruto domaći proizvod po stanovniku koji je u Turskoj u 2002. godini iznosio 3.492 američkih dolara, u 2014. godini porastao na 10.404 dolara.

"U istom periodu je izvoz naše zemlje sa 36 milijardi porastao na 157,7 milijardi dolara. U 2014. godini ukupno je realizirano 12,4 milijarde američkih dolara vrijednosti direktnih stranih investicija. Cilj naše zemlje je da na 100. godišnjicu proglašenja republike uđe među prvih deset ekonomija u svijetu", kazao je Erginay.

Kako ocjenjujete rezultate izbora u Turskoj?

Prijevremeni parlamentarni izbori u Turskoj uspješno su održani 1. novembra 2015. bez ikakvog incidenta. Želja nam je da u periodu nakon izbora naša zemlja na politički stabilan način realizuje korake, kako na ostvarenju vanjskopolitičkih ciljeva, tako i na svom ekonomskom razvoju.

Stabilnost i ekonomska snaga Turske značajne su i za Tursku i za njene susjedne zemlje i geografski bliske regione poput Balkana. U vremenu promjena koje obilježavaju migracije i terorizam koji prelazi granice, Turska je pozicionirana kao ključna zemlja i za sigurnost Balkana i Evrope.

U tom smislu, finaliziranje izbornog procesa u našoj zemlji osnažit će regionalne zemlje i BiH, zemlju sa kojom imamo snažne veze, u borbi protiv ovakvih negativnih pojava te će osigurati neophodan temelj za unapređenje naših ekonomskih odnosa na željeni nivo.

Na čemu je utemeljen turski ekonomski program?

Naša zemlja je u posljednjem periodu doživjela velike promjene u ekonomskom pogledu. Pridaje se posebna važnost privatizaciji, djelotvornom funkcionisanju ekonomije slobodnog tržišta i konstruktivnim reformama. Ovome značajno doprinosi i proces pristupanja Turske EU.

Trenutno je ekonomija naše zemlje 16. u svijetu i 6. u Evropi po veličini, a u ovom periodu Turska predsjedava grupom G-20. Na planu vanjske trgovine radi na jačanju veza s mnogim zemljama, osiguranju neophodnog pravnog okvira za to i intenziviranju kontakata među ljudima, pri čemu se u trgovinskim aktivnostima i pokretljivosti ljudi rukovodi principom liberalizacije.

Istovremeno, Turska radi na razvoju turizma ili, kako se još naziva, industrije bez dimnjaka, te se trudi svake godine privući sve veći broj stranih turista.

Kako biste ocijenili odnose BiH i Turske?

Poznato vam je da su odnosi između Turske i BiH višedimenzionalni. Naša zemlja ima snažne historijske veze sa BiH. I naši politički odnosi su na najvišem nivou. Najbolji pokazatelj toga su intenzivne uzajamne posjete između Turske i BiH realizirane u skorije vrijeme. Radimo na tome da se ovaj trend u narednom periodu nastavi posjetom najviših bh. zvaničnika Turskoj.

Pored naših historijskih i političkih odnosa, ljudske veze koje imamo sa BiH su jače nego s mnogim drugim zemljama. Temelje ovih veza u našoj zemlji čine milioni naših državljana koji su bh. porijekla. Finansijska i humanitarna pomoć vrijedna više miliona eura koju je naša zemlja osigurala nakon prošlogodišnjih katastrofalnih poplava u BiH, trebala bi se posmatrati kao obilježje snažnih osjećaja koji se u našoj zemlji njeguju prema BiH i njezinim ljudima.

Za unapređenje naših odnosa u ekonomskom smislu postoje neiskorišteni potencijali. Naša zemlja čini snažne korake u pravcu njihovog korištenja. Vode se razne aktivnosti kako bi aktuelni uvoz mesa iz BiH koji je odobren u cilju podrške bh. ekonomiji nakon katastrofalnih poplava, postao u narednom periodu trajniji i bez ograničenja u količinama. Očekujemo da će pozitivni efekti koji su u ovom kratkom roku zabilježeni u bh. stočarstvu biti još veći u narednom periodu.

Istovremeno, Turska u svim međunarodnim platformama snažno podržava članstvo BiH u EU i NATO-u, odnosno u aktivaciji MAP-a i drugim vanjskopolitičkim ciljevima te nastavlja pomagati BiH u koracima koje preduzima u tom pravcu.

Šta biste savjetovali bh. političarima da rade kako bi pospješili ekonomski rast BiH?

U BiH postoji potencijal za pospješivanje ekonomskog rasta zemlje. BiH ima mladu i obrazovanu radnu snagu, poduzetnički duh i resurse koji u geografskom smislu čekaju da budu iskorišteni. Nastavak političke stabilnosti postignute nakon prošlogodišnjih oktobarskih izbora imat će koristan učinak na privlačenje stranih investicija neophodnih za korištenje neupotrijebljenih potencijala BiH.

Slično tome, pojednostavljenje procesa pokretanja poslovanja za domaće investitore i kreiranje određenih podsticaja za strane investitore mogu u kratkom vremenu imati pozitivan učinak na ekonomski rast zemlje i smanjenje nezaposlenosti.

Naša zemlja posredstvom ZiraatBanke osigurava povoljne kredite za poduzetnike i ohrabruje svoje privrednike da investiraju u BiH. Posredstvom TIKA-e Turska realizira mnoge projekte rekonstrukcije i restauracije historijskih spomenika, što može imati povoljan efekta na turizam. U okviru TIKA-inih projekata u obrazovanju, Turska osigurava profesionalnu edukaciju Bosancima i Hercegovcima te realizira projekte zapošljavanja.