BiH
119

Turski ambasador Erginay o referendumu u RS-u: Radit ćemo na očuvanju mira

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay danas se u Zenici sastao s premijerom Zeničko-dobojskog kantona Miralemom Galijaševićem te mu se lično zahvalio za podršku nakon pokušaja državnog udara u Turskoj.

Erginay je nakon sastanka sa Galijaševićem novinarima kazao kako je zadovoljan dobrim odnosima između Republike Turske i Bosne i Hercegovine koji se najbolje ogledaju kroz praksu, a na sastanku je Galijaševića upoznao i o neuspjelom državnom udaru.

"Danas sam iskoristio priliku da premijera upoznam i o terorističkoj organizaciji FETO i činjenici da u cijelom svijetu imaju svoje ogranke te da predstavlja opasnost", kazao je Erginay.

Ambasador Turske potom je uputio riječi zahvale narodu u Bosni i Hercegovini, Predsjedništvu BiH i svima koji su javno pružili podršku nakon pokušaja državnog udara.

Novinare je interesovalo zašto Republika Turska nije javno reagovala povodom najavljenog referenduma o Danu RS-a, s obzirom na to da je od BiH dobila punu podršku nakon neuspjelog državnog udara, a Erginay je odgovorio:

"Republika Turska je jedan od vodećih faktora za očuvanje Dejtonskog sistema kroz svoju ulogu i članstvo u Vijeću za implementaciju mira koje djeluje u uredu visokog predstavnika. Republika Turska će sa drugim članicama Vijeća nastaviti raditi na očuvanju mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma, državnog poretka i Ustava".

Galijašević je na sastanku upoznao Erginaya o stanju u fabrici Natron-Hayat u Maglaju nakon nesreće te se zahvalio na posjeti.