Predostrožnost
15

Turska pooštrava sigurnosne mjere za Novu godinu, uhapšeno 120 osoba

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turska policija je privela 120 osoba osumnjičenih za povezanost s tzv. Islamskom državom (IDIL) u susret proslavi Nove godine, izvijestili su u četvrtak državni mediji.

Turska će također više nego udvostručiti broj policijskih službenika na dužnosti u Istanbulu i otkazati ili zabraniti javne proslave u ključnim dijelovima svog najvećeg grada tokom novogodišnje noći, iz sigurnosnih razloga, kazali su zvaničnici, prenosi Reuters.

Dana 31. decembra 2016. godine, muškarac naoružan automatskom puškom pucao je na Turke i posjetioce iz nekoliko arapskih država, Indije i Kanade u ekskluzivnom noćnom klubu Reina u Istanbulu.

Godinu dana nakon toga, 37.000 policajaca i oko 4.000 žandara koji održavaju sigurnost u ruralnim područjima, bit će na dužnosti tokom proslave Nove godine, rekao je novinarima u četvrtak guverner Istanbula Vasip Sahin.

Ova cifra je više nego duplo veća od uobičajenog broja policajaca na ulicama Istanbula dnevno.

"Gotovo sve naše ekipe će biti na dužnosti. Mi ćemo poduzeti sve moguće mjere u Istanbulu kako bi naši građani mogli obilježiti Novu godinu sretno i u miru", izjavio je Sahin.

Protuteroristička jedinica je izvršila pretrage domova u 12 pokrajina širom Turske, te su među privedenima i strani državljani, izvijestila je agencija Anadolija.

Istanbulska općina Sisli saopćila je da je otkazala četverodnevnu manifestaciju koja je trebala početi u četvrtak nakon što je lokalni guverner to zatražio iz sigurnosnih razloga. Susjednoj općini Besiktas je odbijeno izdavanje dozvole za manifestaciju 31. decembra iz istih razloga.

Dnevni list Haberturk je izvijestio da vlasti pooštravaju sigurnosne mjere na trgu Taksim, koji je navodno jedna od lokacija koje je napadač planirao napasti prošle godine prije nego što se odlučio za noćni klub.

"Novogodišnje sigurnosne mjere će biti na najvišem nivou. Neće biti nikakvih proslava. Okupljanja neće biti dozvoljena", izjavio je za Haberturk načelnik policije Beyoglua, Ismail Kilic.