{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turska pomaže obrazovanje u BiH

A
21.1.2013. u 16:57
15
19
Turska pomaže obrazovanje u BiH
15
Turska pomaže obrazovanje u BiH
Foto: Anadolija
Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić nalazi se u posjeti Turskoj, a danas se u Ankari sastao sa turskim ministrom obrazovanja Omerom Dincerom.
Ministar Dincer je istakao neophodnost jačanja odnosa na polju edukacije između dvije "bratske zemlje“.

Dincer je podvukao kako je važna i veza između dvije države zbog bliskosti naroda
Turske i Bosne i Hercegovine. Te veze, kazano je, postoje stoljećima.

"Bosna i Hercegovina jeza nas jedna od najvažnijih zemalja Balkana. Saradnja i na polju obrazovanja je jedna od strateških veza. BiH je zemlja u koju dajemo najviše stipendija. Trenutno u Turskoj studira oko 100 studenata iz BiH, a do sada je diplomiralo više od 200 stotine njih. Ovdje ne ubrajamo studente koji studiraju o svom trošku. U BiH se trenutno nalazi oko 400 turskih studenata koji sami sebi plaćaju školarinu. Ovo je pokazatelj koji nam nalaže neophodnu bolju saradnju na polju edukacije. Danas smo o tome razgovarali“, rekao je turski ministar Dincer.

Ističući zadovoljstvo posjetom Ankari, Mašić je podsjetio na dobru bilateralnu saradnju dvije zemlje i dodao da postoji želja da se saradnja na polju obrazovanja dodatno poboljša.

Podsjećajući da im je u Turskoj prezentiran obrazovni projekt „Fatih“, Mašić je izrazio želju da se ovakvi projekti implementiraju i u BiH, odnosno da se BiH okoristi od turskih iskustava u ovoj oblasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: