Veliki projekat
197

Turska pokušava pronaći način finansiranja gradnje autoputa od Sarajeva do Beograda

B. R.
Sastanak resornog ministra i direktora entitetskih preduzeća (Foto: MKP BiH)
Sastanak resornog ministra i direktora entitetskih preduzeća (Foto: MKP BiH)
Iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine saopćili su da Turska pokušava pronaći način za finansiranje gradnje autoputa od Sarajeva do Beograda.

Ovo je saopćeno nakon sastanka ministra komunikacija i prometa Vojina Mitrovića (SNSD), direktora preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Elmedina Volodera i direktora preduzeća Autoputevi Republike Srpske Slobodana Stanarevića.

Kako je navedeno, fokus razgovora bila je realizacija projekta izgradnje autoputa od Sarajeva do Beograda, odnosno rješavanje problema finasiranja izgradnje te definisanja dijela trase autoputa koji prolazi kroz Brčko distrikt.

Na sastanku je istaknuto da Turska pokušava pronaći način na koji bi finansirala cijeli projekat izgradnje ove saobraćajnice.

Dogovoreno je da u narednih 15 dana ministar Mitrović sa direktorima entitetskih preduzeća za autoceste održi novi sastanak na kojem će predložiti moguće varijante trase koja prolazi kroz Brčko distrikt i na koncu ponuditi najbolje rješenje.

Razgovarano je i o izgradnji Jadransko-jonske magistrale, novom projektu izgradnje brze ceste od Višegrada do Trebinja te uvezivanju jedinstvene naplate cestarine, čime bi se olakšalo korištenje autoputa na Koridoru 5c, saopćili su iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.