BiH
0

Turska: Papa služio misu na svetome kršćanskom mjestu

FENA
Papa Benedikt XVI u srijedu je, tokom drugoga dana posjete Turskoj, služio misu na jednome od najsvetijih mjesta za kršćane između Efesa i Seldžuka, blizu obale Egejskog mora, za koje sevjeruje da je u njemu Djevica Marija provela posljednje godine.

Za vrijeme papinog obilaska toga mjesta turske snage sigurnosti su blokirale čitavu oblast, a na misi je bilo prisutno samo 250 ljudi, iako je moglo da stane do 2.000 posjetilaca, javila je agencija AP.

Mnogi od prisutnih su nosili male zastave Vatikana i Turske, a tokom papina obilaska mjesta, na kojem je kako se vjeruje Djevica Marija provela posljednje godine policijski helikopter je nadlijetao tu oblast.

Prema kršćanskoj tradiciji vjeruje se da je apostol Ivan doveo Djevicu Mariju u jednu kuću na tome mjestu da bi se brinuo o njoj nakon smrti njenoga sina Isusa Krista. Prema jednome drugom kršćanskom vjerovanju Djevica Marija je, međutim, umrla u Jerusalemu, podsjetila je američka agencija.

Od sredine prošlog stoljeća to mjesto između Efesa i Seldžuka je postalo popularno među kršćanskim vjernicima širom svijeta koji su dolazili da ga obiđu.

Na mjestu gdje se veruje da je stajala kuća u kojoj je boravila Djevica Marija podignuta je kapela, a u blizini je i jedan izvor, čija voda, kako se vjeruje, ima iscjeliteljsko djelovanje.

Nakon obilaska toga mjesta i služenja mise, papa putuje za Istanbul da bi se sastao s konstantinopoljskim patrijarhom Bartolomejem I.

Prvog dana posjete Turskoj, većinski muslimanskoj zemlji od 70 miliona ljudi, papa se založio za bolje upoznavanje između kršćana i muslimana, uz poštovanje razlika i priznavanje onoga što je zajedničko za dvije vjere.