BiH
0

Turska firma u Parku: Zajednički cilj je očuvati zelene površine u Istanbulu i Sarajevu

Klix.ba
Preduzeće "Park" danas je bilo domaćin predstavnicima firme "Ağaç Ve Pejzay" iz Istanbula, čiji osnivač je Grad Istanbul, a koja se također bavi održavanjem i uređenjema javnih zelenih površina.

Sastanak, kojemu je osim predstavnika jedne i druge firme koje imaju iste zadatke, a to je održavati i očuvati zelene površine i okoliš u Istanbulu i Sarajevu prisustvovao i Senad Hasanspahić, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo bio je prilika za razmjenu informacija, iskustava i znanja sa terena, te načina prevazilaženja određenih poteškoća i problema s kojom se susreću "zaštitari" okoliša i zelenih površina u jednom i drugom gradu.

Osim toga riječi je bilo i o budućoj saradnji ova dva preduzeća, kao i određenim vidovima pomoći kojima bi kolege iz Istanbula potpomogli rad preduzeća "Park" u Sarajevu.

Već sutra ljubitelji okoliša i gradskog zelenila iz Istanbula posjetit će rasadničke prostore u vlasništvu preduzeća "Park" u Nedžarićima i Sokolović Koloniji, upoznati se s načinima i procesima proizvodnje rasadnog materijala u ova dva postrojenja, asortimanom robe, ali i procesom rada pogona za proizvodnju i održavanje parkovskog mobilijara i slično.

Predstavnici firme "Ağaç Ve Pejzay" istakli su spremnost da uskoro u Istanbulu ugoste i kolege iz Sarajeva, kao i da u skorijoj budućnosti organiziraju međusobnu edukaciju radnika, odnosno vrtlara, cvjećara i slično.