Granična policija
20

Turska državljanka pokušala ući u BiH s krivotvorenim pasošem kojeg potražuje Interpol

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo 28. jula kontrolom pasoša maloljetne državljanke Republike Turske otkrili su krivotvorenu putnu ispravu Turske kojom je pokušala ući u Bosnu i Hercegovinu, i za koju je naknadnim provjerama utvrđeno da je potražuje Interpol kao ukraden dokument.

Pregledom pomenute državljanke Turske na drugoj liniji graničnih provjera službenici ove jedinice našli su i krivotvorenu ličnu kartu Turske, saopćeno je iz Granične policije BiH.

"Na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigla je letom iz Dubaija. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „krivotvorenje isprave“, o događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. S obzirom na to da je majka maloljetne državljanke Turske, koja je bila u njenoj pratnji, zatražila međunarodnu zaštitu – azil, prema nalogu tužioca obje su predate pripadnicima Službe za poslove sa strancima. Krivotvoreni dokumenti su privremeno oduzeti2, saopćeno je iz GP BiH.

Službenici JGP Bijeljina 30.jula 2018. lišili su slobode V.Š. (1973.), državljanku Republike Srbije.

Graničnim provjerama utvrđeno je da je potražuje Osnovni sud u Banja Luci zbog krivičnog djela „krađa“. Kontrolirana je pri ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača i predata službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.

Dan ranije, 29.jula 2018. na Međunarodnom aerodromu Sarajevo na letu iz Istanbula službenici Granične policije BiH lišili su slobode M.DŽ. (1979.).

Utvrđeno je da ga potražuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo zbog krivičnog djela „teška krađa“. Državljanin BiH predat je službenicima Policijske uprave Hadžići.

Službenici JGP Doljani 27. i 28. jula . lišili su slobode dvojicu bh. državljana. Na MGP Doljani pri ulasku u BiH lišen je slobode A.B. (1990.) jer ga potražuje Općinski sud u Travniku zbog krivičnog djela „teška krađa“.

Za A.T. (1975.), koji je kontroliran na izlasku iz BiH na MGP Bijača, utvrđeno je da je za njim Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu zbog krivičnog djela „krivotvorenje“. A.B. predat je službenicima Sudske policije Široki Brijeg, a A.T. službenicima MUP-a KS, saopćeno je iz GPBiH.