{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turska donirala ICMP-u 200.000 dolara

F
22.2.2010. u 17:03
0
2
Turska donirala ICMP-u 200.000 dolara
0
Turska donirala ICMP-u 200.000 dolara
Vlada Republike Turske iskazala je ponovno posvećenost narodu Bosne i Hercegovine i uspostavi stabilnosti, pravde i vladavine prava u zemlji tako što je Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) dodijelila donaciju u iznosu od 200.000 američkih dolara, saopćeno je iz ICMP-a. Sredstva su donirana nakon sastanka koji je u Sarajevu održan između turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua i generalne direktorice ICMP-a Kathryne Bomberger.
Donacija će biti upotrijebljena za ICMP-jeve aktivnosti u BiH.

"ICMP-ev stručni rad na pružanju pomoći vlastima BiH u rješavanju problema nestalih osoba bez obzira na njihovu nacionalnost te značajna i efikasna privrženost jačanju civilnog društva kroz pružanje podrške udruženjima porodica nestalih osoba stvorili su u ovoj zemlji nešto što je Republika Turska ponosna da podrži", izjavio je ambasador Republike Turske u BiH Vefahan Ocak.

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger kazala je da bez vitalne podrške zemalja kao što je Turska, ICMP jednostavno ne bi bio u stanju izvršavati svoje aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

"Oduševljeni smo i počastvovani ovom donacijom ICMP-u i radujemo se daljnjoj saradnji", izjavila je ona.

ICMP-jev DNK identifikacijski program uspješno pomaže Bosni i Hercegovini u rješavanju problema oko 30.000 osoba.

Od novembra 2001. godine ICMP koristi DNK analizu kao prvi korak u procesu identifikacije i do danas je napravio 12.900 pozitivnih DNK identifikacija nestalih osoba.

Zajedno sa osobama identifikovanim prije uvođenja DNK, skoro dvije trećine nestalih u ratu je identifikovano i dostojanstveno ukopano.

Tehnike koje je ICMP razvio na zapadnom Balkanu revolucionalizirale su potragu za nestalim u ostalim zemljama a ICMP-evi stručnjaci danas pomažu vladama Iraka, Kolumbije, Filipina i Čilea. ICMP je sa Vijećem ministara BiH suosnivač Instituta za nestale osobe BiH.

ICMP doprinosi vladavini zakona i pomaže razvoj mreža organizacija civilnog sektora koje se zalažu za istinu, pravdu i prava članova porodica nestalih.

Rad ICMP-a pomažu i vlade Kanade, Češke, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Svete Stolice, Islanda, Irske, Poljske, Italije, Holandije, Norveške, Švedske, Švicarske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država te Evropske unije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: