BiH
0

Turska donacija za restauraciju Žute tabije

FENA
Zahvaljujući razumijevanju i preporuci ministra inostranih poslova Republike Turske Ahmeta Davutoglua narod Republike Turske, putem Ambasade Republike Turske u BiH, donirao je određena finansijska sredstva za projekt restauracije i rehabilitacije starog gradskog bedema iz osmanskog perioda.

Bedem povezuje Kapi kule Ploča - Širokac s Ahmed-pašinom tabijom, u narodu poznatom kao Žuta tabija i zajedno čine istočnu granicu Memorijalnog kompleksa Kovači.

Tim povodom će 3. februara u prostorijama Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida u Sarajevu biti upriličena pres-konferencija.

Na pres-konferenciji prisutnim novinarima će se obratiti direktor Fonda memorijala Nurudin Džiho i ambasador Republike Turske u BiH Vefahan Ocak.

Odlukom Upravnog odbora i direktora Fonda Memorijala Davutogluu i Ocaku će biti uručene Srebrne plakete sa Srebrnim pečatom u znak zahvalnosti na razumijevanju i pomoći u izgradnji Memorijalnog centra Kovači, saopćeno je iz Fonda memorijala.