Babacan u Predsjedništvu BiH
0

'Turska će i ubuduće podržavati BiH'

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i diplomatski savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Nerkez Arifhodžić primili su danas u Sarajevu ministra vanjskih poslova Republike Turske Ali Babacana.
  • Bosna i Hercegovina i Turska su prijateljske zemlje koje nemaju nijedan otvoren politički problem, kazao je tokom susreta predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, te dodao da je i današnja posjeta novi podstrek odnosima dvije zemlje.

Radmanović je istakao da ekonomski odnosi nisu na istom nivou kao politički, te da bi trebalo raditi na njihovom unapređenju, posebno kada je riječ o ulaganjima u BiH.

On je kazao da BiH čini napore da napravi pomake ka Evropskoj uniji i NATO-u, što je, kako je rekao, od važnosti za BiH.

Predsjedavajući Radmanović je izrazio nadu da će se u ovoj godini, uprkos zastojima koji postoje, načiniti novi pomaci na putu integracije BiH u EU i NATO.

Ministar vanjskih poslova Turske Ali Babacan je kazao da je BiH za Tursku važna zemlja i dodao da su politički odnosi dvije države izvanredni, te da žele intenzivirati odnose na ekonomskom planu.

On je tokom susreta kazao da je vanjskotrgovinska razmjena u prošloj godini premašila 600 miliona dolara, da je bilo pomaka u investicijama, a kao važno naglasio je da su BiH i Turska potpisale brojne sporazume koji regulišu ekonomsku saradnju.

Istakao je da su ekonomski razvoj i investiranje povezani s političkom stabilnošću, te da je sigurnost najvažnija za ekonomiju i potencijalne investitore.

  • BiH je na tom planu dosta učinila i ima velike uspjehe, kazao je ministar Babacan. Dodao je i da Turska pridaje veliki značaj suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te je naglasio važnost potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i neophodnih reformi na putu ka EU koje su, kako je rekao, korisne BiH i njenim građanima.

Ministar Babacan je kazao da se razlike u mišljenju mogu dijalogom prevazići, te je istakao doprinos međunarodnog faktora.

Po njegovim riječima, ulazak BiH u EU i NATO su važni za našu zemlju, a Turska će i ubuduće podržavati BiH na tom putu.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je tokom susreta kazao da su odnosi između BiH i Turske dobri, ali da se mogu intenzivirati, posebno na ekonomskom planu.

On je istakao da BiH čini napore na putu ka Evropskoj uniji, ali da postoje ozbiljni problemi koji taj put blokiraju. Naglasio je neophodnost dijaloga, a kao posebno važnu istakao je objektivnu poziciju međunarodne zajednice.

Diplomatski savjetnik Nerkez Arifhodžić prenio je stav člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da je Turska vrlo bliska BiH, te je izrazio nadu da će dvije zemlje i u budućnosti sarađivati, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je na sastanku uputio poziv predsjedniku Turske da posjeti BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću bh. predsjedništva.