Osvrnula se na izjave
297

Turković odgovorila Dodiku: O budućnosti BiH odlučivat će građani, a ne destruktivni pojedinci

V. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković osvrnula se na jučerašnju izjavu Milorada Dodika gdje je govorio o budućem uređenju Bosne i Hercegovine, ali i o njegovom učešću u radu Predsjedništva BiH.
Između ostalog, Dodik je rekao kako i dalje prisustvuje sjednicama Predsjedništva BiH, ali da glasa protiv odluka.

"Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić je na dnevni red stavio svašta, pa i ugovor s Islamskom zajednicom. Predviđeno je da u nekoliko tačaka prisustvuje i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković. Ustat ću od stola i sjesti sa strane dok ona referiše. Nema potrebe da sjedim za istim stolom. Kad dođe glasanje, glasat ću protiv, šta god rekla. Oni kažu blokada, nije blokada, ja sam na sjednici, a što neću da glasam kako njih dvojica to misle, to nije blokada, već tako Predsjedništvo BiH treba da funkcioniše", izjavio je Dodik.

Nakon ove izjave, ministrica vanjskih poslova Turković poručila je Dodiku da je suština institucije Predsjedništva rješavanje obaveza i zadataka.

"Ono što bi Milorad Dodik trebao da zna i što je suština rada institucije Predsjedništva Bosne i Hercegovine i drugih institucija BiH, jeste rješavanje nagomilanih obaveza i zadataka, djelovanje u interesu svih građana, a ne puko oponiranje. Apriori glasanje protiv svih predloženih odluka nije ništa drugo nego blokiranje rada Predsjedništva BiH", rekla je Turković.

Osvrnula se i na Dodikove izjave kako bi za Bošnjake bilo najbolje da su posebna država.

"Što se tiče Bosne i Hercegovine, o njenoj budućnosti će odlučivati građani i njene demokratske, državne institucije, a ne destruktivni pojedinci, pa makar oni sebe vidjeli i u ulozi lidera", napisala je Turković.

Na kraju, šefica bh. diplomatije poručila je Dodiku da se lideri mijenjaju, ali da BiH ostaje.

"Podsjetila bih gospodina Dodika da se lideri, ma kako bili dobri ili loši mijenjaju, ali zemlja ostaje i opstala je uprkos barbarskim pohodima mnogo snažnijih i moćnijih nego što će on ikada biti", zaključila je Turković.