Aerodorm Sarajevo
22

Turkinja s maloljetnom djecom pokušala ući u BiH s lažnim pasošima Slovenije

Klix.ba
Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo 11. maja nisu dozvolili ulazak državljanki Republike Turske T.S. (1984.) i njenoj dvoje maloljetne djece nakon što su prilikom graničnih provjera dali na uvid i pokušali ući u Bosnu i Hercegovinu s falsificiranim pasošima Republike Slovenije.

Pregledom ličnog prtljaga nađene su i tri falsificirane lične karte Slovenije te originalni dokumenti Turske na osnovu kojih je utvrđen njihov identitet.

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigli su letom iz Istanbula. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo "krivotvorenje isprave", o događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo. Prema njegovom nalogu, u skladu sa Zakonom o strancima, državljanka Turske prekršajno je procesuirana, falsificirani pasoši i lične karte Slovenije privremeno oduzeti, a sve troje bit će vraćeno u Istanbul. Informacija o ovom događaju bit će dostavljena Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Istog dana službenici ove jedinice na letu iz Istanbula lišili su slobode N.R. (1984.) jer ga potražuje Općinski sud u Sarajevu zbog četiriju krivičnih djela "teška krađa". Državljanin Bosne i Hercegovine bit će predat nadležnom organu.

Na MGP Orašje pri ulasku u BiH 11. maja lišen je slobode R.B. (1974.) nakon što je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Bijeljini zbog krivičnog djela "navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja".

Službenici JGP Orašje predali su bh. državljanina pripadnicima Sudske policije Bijeljina.