{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turizam razvojna šansa BiH

F
28.1.2008. u 18:32
0
0
Turizam razvojna šansa BiH
0
Turizam razvojna šansa BiH
Turizam je razvojna šansa BiH, kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama, a prošla godina označena je kao prekretnica u razvoju turističkog sektora.
Ovo je rečeno nakon sastanka Radne grupe za turizam na nivou BiH koja je danas održana u Banjoj Luci uz ocjenu da se strategija naše zemlje u turizmu treba da bazira na kontinentalnom dijelu uz rijeke i na planinama, kao i na relativno očuvanoj životnoj sredini.

Stručni savjetnik za turizam u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i predsjedavajući Radne grupe za turizam BiH Hamza Ajanović kazao je da je osnovni cilj trajna zaštita kulturnih i prirodnih vrijednosti, kao i pozicioniranje BiH kao turističke destinacije u okruženju i šire.

Istaknuo je i da nadležnim institucijama treba skrenuti pažnju na prednosti turizma, prije svega u suzbijanju siromaštva, povećanju zaposlenosti i razvoju ruralnih područja

Ajanović je rekao da postiji dobra osnova za kvalitetan i brz iskorak u turizmu ukoliko se pređe na strateško planiranje i razvoj, a u fazi su izrade strategija na entitetskom nivou i njihova harmonizacija na državnom nivou.

Ukazao je i da se strategija razvoja turizma mora podudarati sa strategijama susjednih zemljama i Evropske unije.

Nakon sastanka Radne grupe, koju čine pomoćnici ministara za turizam RS-a i Federacije BiH, predstavnici Brčko Distrika i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u prostorijama Ministarstva predstavljena je i Analiza stanja u sektoru turizma u oba entiteta BiH od Evropske komisije i Izvještaj o implementaciji i dosadašnjim aktivnostima o Projektu eko-turizma od tima Japanske međunarodne organizacije za saradnju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: