BiH
0

Turizam razvojna šansa BiH

FENA
Turizam je razvojna šansa BiH, kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama, a prošla godina označena je kao prekretnica u razvoju turističkog sektora.

Ovo je rečeno nakon sastanka Radne grupe za turizam na nivou BiH koja je danas održana u Banjoj Luci uz ocjenu da se strategija naše zemlje u turizmu treba da bazira na kontinentalnom dijelu uz rijeke i na planinama, kao i na relativno očuvanoj životnoj sredini.

Stručni savjetnik za turizam u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i predsjedavajući Radne grupe za turizam BiH Hamza Ajanović kazao je da je osnovni cilj trajna zaštita kulturnih i prirodnih vrijednosti, kao i pozicioniranje BiH kao turističke destinacije u okruženju i šire.

Istaknuo je i da nadležnim institucijama treba skrenuti pažnju na prednosti turizma, prije svega u suzbijanju siromaštva, povećanju zaposlenosti i razvoju ruralnih područja

Ajanović je rekao da postiji dobra osnova za kvalitetan i brz iskorak u turizmu ukoliko se pređe na strateško planiranje i razvoj, a u fazi su izrade strategija na entitetskom nivou i njihova harmonizacija na državnom nivou.

Ukazao je i da se strategija razvoja turizma mora podudarati sa strategijama susjednih zemljama i Evropske unije.

Nakon sastanka Radne grupe, koju čine pomoćnici ministara za turizam RS-a i Federacije BiH, predstavnici Brčko Distrika i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u prostorijama Ministarstva predstavljena je i Analiza stanja u sektoru turizma u oba entiteta BiH od Evropske komisije i Izvještaj o implementaciji i dosadašnjim aktivnostima o Projektu eko-turizma od tima Japanske međunarodne organizacije za saradnju.