BiH
0

Turizam kao najveća razvojna šansa općine Stari Grad

FENA
Cijela općina Stari Grad ima neprikosnoven potencijal da postane istinska turistička atrakcija, mjesto lijepog i sigurnog življenja, susreta historije i savremenog, prošlosti i budućnosti, kazala je danas kandidatkinja SDA za Općinsko vijeće Stari Grad Sadžida Džuvić.

-U razvoju turizma leži šansa za razvoj općine, što se ogleda u većem prilivu sredstava, što je jedan od osnovnih preduvjeta za sve oblike progresivne djelatnosti na nivou općine i šire, istaknula je Džuvić na pres-konferenciji.

Dodala je da će SDA insistirati na projektima koji će Stari Grad učiniti turističkim centrom ne samo na nivou grada već i šire. Napomenula je da je turistički najatraktivniji dio Baščaršija kao jezgra Starog Grada.

-Osnovni cilj vezan za Baščaršiju jest ispunjavanje svih uvjeta za upis na Listu UNESCO-a, rekla je Džuvić. Navela je da je jedna od realnih mogućnosti, u prvoj fazi, kandidiranje individualnih objekata, a zatim Baščaršije kao cjeline na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Neophodno je definirati i aktivirati sve mehanizme u svrhu očuvanja kako ambijentalnog karaktera čaršije tako i očuvanja i sveobuhvatne stimulacije tradicionalno osnovne djelatnosti - zanatstva.

Džuvić je ocijenila da je jedan od osnovnih kvaliteta Baščaršije kao i cijele općine Stari Grad vizuelni identitet koji afirmira sve ono što one u sebi nosi, višestoljetnu vrijednost, tradiciju i kulturu s posebnim akcentom na autohtoni ambijent i arhitekturu.

Džuvić također smatra da je u Starom Gradu velika mogućnost razvoja izletničkog i eko turizma, dodajući da postoji velika želja da se Trebević vrati i razvije u svom punom kapacitetu.

Okosnica ovog razvoja je projekt rekonstrukcije žičare, koji zahtijeva velika ulaganja, ali koji će, pored Općine, podržati i drugi nivoi vlasti, saopćeno je iz Općinskog odbora SDA Stari Grad.