{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turizam kao najveća razvojna šansa općine Stari Grad

F
29.9.2008. u 13:56
0
3
Turizam kao najveća razvojna šansa općine Stari Grad
0
Turizam kao najveća razvojna šansa općine Stari Grad
Cijela općina Stari Grad ima neprikosnoven potencijal da postane istinska turistička atrakcija, mjesto lijepog i sigurnog življenja, susreta historije i savremenog, prošlosti i budućnosti, kazala je danas kandidatkinja SDA za Općinsko vijeće Stari Grad Sadžida Džuvić.
-U razvoju turizma leži šansa za razvoj općine, što se ogleda u većem prilivu sredstava, što je jedan od osnovnih preduvjeta za sve oblike progresivne djelatnosti na nivou općine i šire, istaknula je Džuvić na pres-konferenciji.

Dodala je da će SDA insistirati na projektima koji će Stari Grad učiniti turističkim centrom ne samo na nivou grada već i šire. Napomenula je da je turistički najatraktivniji dio Baščaršija kao jezgra Starog Grada.

-Osnovni cilj vezan za Baščaršiju jest ispunjavanje svih uvjeta za upis na Listu UNESCO-a, rekla je Džuvić. Navela je da je jedna od realnih mogućnosti, u prvoj fazi, kandidiranje individualnih objekata, a zatim Baščaršije kao cjeline na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Neophodno je definirati i aktivirati sve mehanizme u svrhu očuvanja kako ambijentalnog karaktera čaršije tako i očuvanja i sveobuhvatne stimulacije tradicionalno osnovne djelatnosti - zanatstva.

Džuvić je ocijenila da je jedan od osnovnih kvaliteta Baščaršije kao i cijele općine Stari Grad vizuelni identitet koji afirmira sve ono što one u sebi nosi, višestoljetnu vrijednost, tradiciju i kulturu s posebnim akcentom na autohtoni ambijent i arhitekturu.

Džuvić također smatra da je u Starom Gradu velika mogućnost razvoja izletničkog i eko turizma, dodajući da postoji velika želja da se Trebević vrati i razvije u svom punom kapacitetu.

Okosnica ovog razvoja je projekt rekonstrukcije žičare, koji zahtijeva velika ulaganja, ali koji će, pored Općine, podržati i drugi nivoi vlasti, saopćeno je iz Općinskog odbora SDA Stari Grad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: