Kasno ili ne
385

Turistički vaučeri od 200 KM građanima FBiH očekuju se tek u augustu

D. Be.
Vodopad u Jajcu (Foto: Shutterstock)
Vodopad u Jajcu (Foto: Shutterstock)
Turistički vaučeri u vrijednosti 200 KM trebali bi početkom augusta biti u ponudi stanovnicima entiteta Federacija BiH. No, pitanje koje se postavlja glasi da li se cijeli proces "otegao" i koliko bi jači efekti bili da se ideja brže sprovela u djelo.

Resorna ministrica Edita Đapo rekla je za Klix.ba kako se nada da će sve zakonom određene procedure biti završene do kraja jula kako bi vaučeri bili operativni početkom augusta.

Vaučeri od 200 KM za stanovnike FBiH su odluka Vlade FBiH o izdvajanju pet miliona KM u sklopu pomoći turističkom sektoru koja je donesena 16. juna. Od tada je prošao skoro mjesec dana.

Iako se očekivalo da će vaučeri biti na raspolaganju već u julu, to se neće dogoditi, ali će važiti do kraja godine.

No ipak ostaje dojam da se zakasnilo s sprovođenjem odluke na terenu imajući u vidu da mnogi građani svoje godišnje odmore planiraju ranije i u toku juna i jula. Međutim, vladin vaučer će u svakom slučaju biti dobar i dovoljan za izlet u domovini.

Svi koji budu željeli dobiti ovaj novac trebaju rezervisati turističku uslugu u vrijednosti minimalno 250 KM. To znači da bi građanin za taj rezervisani iznos platio samo 50 KM, jer bi od vlade dobio 200 KM. Kupovina aranžmana i iskorištavanje vaučera vršit će seputem online platformi koje već nude aranžmane za putovanja i odmor.