Zbog obustava saobraćaja
59

Turistički radnici iz Hrvatske zabrinuti zbog otežane posjete Počitelju

G. Š.
Planirane obustave saobraćaja na magistralnoj cesti od Mostara prema Čapljini će u uveliko otežati dolazak organizovanih turističkih grupa koje planiraju posjetiti ovaj turistički biser.

Naša ekipa danas je zatekla turiste iz Belgije i Holandije koji su sa dva autobusa posjetili ovaj srednjovjekovni gradić u sklopu sedmodnevne posjete Hrvatskoj i BiH.

Silvana Šuljak koja je njihov turistički vodič iz Hrvatske kaže kako svi posjetitelji ovog mjesta apsolutno uživaju i da je već zabrinuta kako će organizovati posjete Počitelju koje imaju isplanirane do kraja sezone.

"Problem je interval zatvaranja ceste, jer jako puno gostiju koji spavaju u Mostaru kreću oko 8:30 iz hotela. Nemoguće je da oni do 9 sati budu u Počitelju, treba im najmanje 45 minuta, a ti gosti bi trebali i doručkovati. Što se tiče gostiju koji kreću iz Hrvatske oni su tu oko 10 sati. Što znači da bi se taj interval mogao pomjeriti. Što se tiče intervala poslije podne, bilo bi dobro da je od 3 do 5 prohodna cesta" kazala je Šuljak za Klix.ba.

Dodaje kako turisti u Počitelju uglavnom provedu više od sat vremena, s ciljem da vide sve historijske građevine i osvježe se uz neke od domaćih proizvoda u tom gradiću, uvjerena da će način režima saobraćaja u srcu turističke sezone nanijeti ogromne štete tom mjestu, ali i stvoriti probleme turističkim agencijama koje su Počitelj uvrstile u svoje aranžmane za turiste.

Nezadovoljni su i mještani Počitelja najavili proteste za danas u 12 sati kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog obustava saobraćaja.

Tvrde da oni nisu bili uključeni u donošenje takve odluke i da će ovaj turistički biser pretrpjeti velike gubitke.

Podsjetimo da je obustava saobraćaja, najavljena na ovoj važnoj saobraćajnici od 23. maja do 16. avgusta 2022. godine zbog izvođenja radova na izgradnji pristupne ceste s M-17 na čvoru Počitelj Koridora Vc, u okviru izgradnje poddionice Počitelj – Zvirovići, kao i njenog priključka na ovu saobraćajnicu. Saobraćaj se danas nije obustavio, a kako nam je kazano iz BIHAMK-a prolongiran je za sutra i vršit će se u tri intervala dnevno i to vremenu od 9 do 12:15 sati, od 13:15 do 15 sati, te od 17 do 19 sati, osim nedjeljom i praznicima.

Za takav režim saobraćaja zbog radova na izgradnji hercegovačke autoceste je preduzeću Autoceste suglasnost dalo Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Po završetku radova na navedenoj dionici, saobraćaj na M-17 će biti reguliran uz naizmjenično propuštanje vozila do završetka radova na izgradnji priključka na samoj M-17.

Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj će se odvijati po fazama sukladno elaboratu plana upravljanja prometa i to:

Faza I: totalna obustava prometa (osim vozila hitne pomoći, policije, vatrogasne službe, vozila oružanih snaga BiH, vozila na redovitom održavanju cesta i slično) u razdoblju kako slijedi: od 9 do 12:15 sati; od 13:15 do 15 sati i od 17 do 19 sati.

Faza II i III: naizmjenično propuštanje vozila jednom prometnom trakom uz reguliranje prometa semaforima.

Za vrijeme totalne obustave saobraćaja, sudionici u saobraćaju mogu koristiti alternativne pravce: - M-6: dionica 003 Tasovčići - Masline koja se nastavlja na M-17.3: dionica 001 Buna - Masline.

M-6: Tasovčići - Trebižat koja se nastavlja na R-425a: Trebižat - Tromeđa koja se nastavlja na M-17.4: Tromeđa – Mostar.

M-6: Tasovčići - Domanovići koja se nastavlja na Lokalnu cestu: Domanovići-Buna koja se nastavlja M- 17.3: Buna spoj s M-17.