{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turistički promet iznad svih očekivanja

F
18.4.2007. u 20:12
0
0
Turistički promet iznad svih očekivanja
0
Turistički promet iznad svih očekivanja
Kravice
Iako je evidentno da zbog vremenskih (ne)prilika u svih šest zimskih turističkih centara u BiH ove godine nisu zadovoljni postignutim rezultatima u toku zimske sezone, ukupni pokazatelji o turističkom prometu u Bosni i Hercegovini više su nego povoljni.
To se može zaključiti na temelju podataka o broju dolazaka i noćenja turista u prva dva mjeseca ove godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Turističkog udruženja u BiH.

Mjesec februar bio je bolji u odnosu na prošlogodišnji za 20,2 posto - ukupno je bilo 32.879 posjetilaca, od čega 49 posto stranih.

U prva dva mjeseca ove godine među 66.227 turista bilo je 32.534 stranih što u odnosu na isto razdoblje prošle godine iznosi povećanje čak za 24,6 posto.

U ovom periodu najviše je stiglo turista iz Srbije (9.769) i Hrvatske (7.368), dok je najveće procentualno povećanje zabilježeno kod dolazaka turista iz Njemačke (74,6 posto).

Najduže su se zadržavali posjetioci iz Turske (3,5 noćenja), SAD-a (3,2), Srbije (3,0), velike Britanije (2,5).

Među pokazateljima naročito je interesantan podatak da je broj posjeta stranih turista u prva dva mjeseca ove godine u Republici Srpskoj veći za 47,2 posto u odnosu na isti period 2006. godine, a ukupan broj posjeta povećan je za 30 posto.

I Brčko Distrikt bilježi osjetna povećanja turističkih dolazaka i to ukupno za 39,2 posto, a stranih turista čak za 48,6 posto.

Ako je suditi da po onoj narodnoj "da se po jutru dan poznaje", onda se sa dosta izvjesnosti može očekivati da će ova turistička godina biti vrlo uspješna u BiH. Pogotovo ako se uzme u obzir da je protekla zima bila gotovo bez snijega, te da se tek očekuje prava najezda turista u nastavku proljeća i tokom ljetne sezone, navodi se u saopćenju Turističkog udruženja u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: