{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turističke zajednice nikome ne odgovaraju za trošenje državnog novca

S
5.8.2010. u 22:14
0
1
Turističke zajednice nikome ne odgovaraju za trošenje državnog novca
0
Turističke zajednice nikome ne odgovaraju za trošenje državnog novca
Foto: Ilustracija
Turističke zajednice u Federaciji BiH posluju kao autonomna tijela, nikome ne podnoseći račune, iako se finansiraju državnim novcem, upozorava Tomislav Lukić, savjetnik federalnog ministra ekologije i turizma.
Lukić je za sutrašnji broj "Nezavisnih novina" rekao da Turistička zajednica FBiH i deset kantonalnih turističkih zajednica godišnje raspolažu sa oko 14 miliona KM.

"Uglavnom se finansiraju od postotka od boravišnih taksi za turiste i članarinom turističkih radnika. To je narodni novac, ali turističke zajednice nikome ne odgovaraju i ponašaju se kao da je njihov", kazao je Lukić.

On je upozoro da turističek zajednice izvještaje podnose samo svojim tijelima i da niko iz skupštine kantona ili parlamenta FBiH ili vlada nema uvid u njihov rad, kao što je to regulisano "u normalnim zemljama".

"Pokušali smo prije tri godine promijeniti zakon o turističkim zajednicama, ali naišli smo na žestoka lobiranja i zakon je propao", podsjetio je Lukić i dodao da je "očito svima u interesu da ovakav haos ostane".

"Nezavisne" nezvanično saznaju u Ministarstvu ekologije i turizma da je za ovakvo stanje u turističkim zajednicama "kriv" zakon iz 1996. godine koji je kreiran tako da Hrvati i Bošnjaci imaju "svoje" turističke zajednice i da se jedni drugima ne miješaju u posao. Vremenom su čelnici turističkih zajednica postavljali svoje ljude u skupštine i druga tijela tako da im sada niko ništa ne može.

Na rad kantonalnih i Turističke zajednice FBiH često se žale i sami turistički radnici koji kažu da se ne vide rezultati njihovog rada na terenu jer se novac kojim raspolažu, uglavnom, troši za plate zaposlenih u ovim zajednicama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: