BiH
53

Turistička zajednica KS: I turisti su prisustvovali protestima u Sarajevu

Piše: A. P.
Turisti u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Turisti u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Turistička zajednica Kantona Sarajevo još uvijek nema podataka o negativnom utjecaju uličnih protesta na turizam u glavnom gradu BiH.

"Nemamo informacija o nedolascima ili otkazivanju rezervacija", potvrdila je u razgovoru za Klix.ba Asja Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornica Turističke zajednice KS.

Paralelan život

"Svuda u svijetu se dešavaju protesti koje prate i neke nemile scene, ali to je jednostavno način izražavanja nezadovoljstva ljudi i mi smo se upisali na listu tih zemalja. Turizam jeste plašljiva roba, ali je istovremeno i elastična, brzo se oporavlja. Svi objekti koji su u funkciji turizma neometano rade, a neki strani turisti su prisustvovali protestima u petak", kaže Hadžiefendić-Mešić.

Ističe da su u Turističkoj zajednici KS pozitivno iznenađeni kada je hokejaški susret reprezentacija BiH i Turske napunio dvoranu Zetra, te objašnjava da se i festival Sarajevska zima, iako u sjeni drugih dešavanja, neometano odvija.

"Sarajevo je veliki grad u kojem se vodi paralelan život. Nadam se da neće doći do problema u funkcionisanju sistema, što bi moglo značajnije utjecati na turizam", dodala je glasnogovornica Turističke zajednice KS.

Januar uspješan iako skoro bez snijega

Veliki talas otkazivanja rezervacija desio se poslije Nove godine, a uglavnom su to bili ljubitelji skijanja koje je obeshrabrio nedostatak snijega na našim planinama. Uprkos tome, januar je završio jako uspješno.

"U januaru ove godine imali smo 12.826 turista u gradu, što je za osam posto više nego u januaru 2013. Bilo je 26.399 noćenja, što je za 4,7 posto više nego u januaru prošle godine. Ovo je inače period kada je u gradu manje turista, a gužve počinju u maju", izjavila je Hadžiefendić-Mešić.

Ona je istakla i veliki pad domaćih gostiju u Kantonu Sarajevo, a nasuprot tome rast stranih turista.

"Zabilježili smo 16,7 posto manje domaćih turista, odnosno 23,6 posto manje njihovih noćenja, dok je porastao broj turista iz inostranstva za 19,4 posto", kaže glasnogovornica Turističke zajednice KS.

Prosjek zadržavanja gostiju bio je dvije noći, a u Kantonu Sarajevo gostovali su turisti iz 82 države svijeta.