Pozitiva(c) dana
0

Turistička posjeta našoj zemlji veća nego 2009.

Sarajevo-x.com
Iako je u odnosu na septembar turistička posjeta Bosni i Hercegovini nešto manja nego u odnosu na oktobar, posljednji mjesec za koji su prispjeli podaci, optimizam budi činjenica da je u odnosu na isti period prošle godine zabilježen rast od 12,7 posto.

Agencija za statistiku BiH je objavila da su turisti ostvarili 133.683 noćenja, manje za 11,3 posto u odnosu na septembar 2010. i više za 9,4 posto u odnosu na oktobar 2009.

U ukupnom broju noćenja učešće stranih turista je 55,4 posto. Turisti su u prosjeku ostvarili 2,1 noć po dolasku.

U oktobru BiH posjetilo 63.160 turista

Pad koji se bilježi sa septembra na oktobar može se protumačiti i time što je septembar u ljetnjoj sezoni, naročito u Hercegovini, dok je oktobar sav u sezoni kiša. Pa ipak, treba uvažiti činjenicu da naša zemlja postaje zanimljiva turistima i da možemo iskoristiti brojne komparativne prednosti kako bi donijeli ekstra profit kroz ekološki turizam, seoski turizam, religijski turizam...

Kako bi uspjeli, potrebno je prije svega politička volja i odluka da se krene u tom pravcu razvoja. Država treba obezbijediti samo kvalitetne uslove za razvoj turističkog sektora, kako privatnog, tako i javnog. Uz minimalna ulaganja u infrastrukturu rezultati su zapanjujuće dobri.