{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turisti zaobilaze domaće aerodrome

S
1.8.2009. u 09:02
0
33
Turisti zaobilaze domaće aerodrome
0
Turisti zaobilaze domaće aerodrome
Foto: Arhiv
Na aerodromima u BiH cijene usluga su kao u Evropi i regionu, ali ne postoje povoljnosti kojima bi se privukle avio-kompanije.
"Na sarajevskom aerodromu, gdje se vrši glavnina letova u BiH, takse iznose 18 eura po putniku plus 10 eura, što je taksa za razvoj civilne avijacije u Federaciji BiH. U Evropi takse se kreću između 15 i 20 eura, ali skoro svaki aerodrom ima neke svoje dodatne takse poput takse za bezbjednost, tako da to dođe na isto", rekao je Nudžeim Rečica, direktor kompanije "BH erlajns" i dodao da su takse na aerodromima u Banjaluci, Tuzli i Mostaru slične ili malo niže nego na sarajevskom aerodromu.

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Bakir Karahasanović ističe da sarajevski aerodrom cijenama nikada nije odbio nijednu avio-kompaniju, ali da je problem što ne postoji dovoljno srednje klase, pišu "Nezavisne novine".

"Nemamo dovoljno putnika, tako da se ni kompanije ne odlučuju za letove u Sarajevo", rekao je Karahasanović.

Sarajevski aerodrom godišnje ima oko pola miliona putnika, što čini više od 90 odsto ukupnog broja avio-putnika u BiH, dok aerodrom u Banjaluci ima dvije redovne linije, za Cirih i Beograd, dok Tuzla i Mostar nemaju redovnih letova.

Marin Raspudić, direktor aerodroma u Mostaru, rekao je da su mu u profesionalnom smislu aerodromi u Hrvatskoj najveći neprijatelji.

"Mi imamo milione hodočasnika u Međugorje, a blizu smo i mora. Međutim, niko od tih putnika ne ide preko Mostara, što je žalosno. Ali, Mostar je grad koji propada i aerodrom nije izuzetak", istakao je Raspudić i dodao da je nedostatak strategije avio-saobraćaja, kao i bilo kakve strategije u turizmu glavni kočničar u razvoju ove oblasti.

Da bi privukli avio-kompanije na male aerodrome koje nemaju puno posla, vlasti u mnogim zemljama sufinansiraju letove niskobudžetnih avio-kompanija, što u BiH nema.

Direktor banjalučkog aerodroma Velimir Bobić smatra da ako bi se privukle hiljade turista, oni bi ostavili novac i vlastima bi se isplatilo finansiranje linija, dodavši da je turista malo, a i da oni koji dolaze putuju preko Zagreba, Sarajeva ili Beograda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: