{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turisti zaobilaze domaće aerodrome

S
1.8.2009. u 09:02
0
33
Turisti zaobilaze domaće aerodrome
0
Turisti zaobilaze domaće aerodrome
Foto: Arhiv
Na aerodromima u BiH cijene usluga su kao u Evropi i regionu, ali ne postoje povoljnosti kojima bi se privukle avio-kompanije.
"Na sarajevskom aerodromu, gdje se vrši glavnina letova u BiH, takse iznose 18 eura po putniku plus 10 eura, što je taksa za razvoj civilne avijacije u Federaciji BiH. U Evropi takse se kreću između 15 i 20 eura, ali skoro svaki aerodrom ima neke svoje dodatne takse poput takse za bezbjednost, tako da to dođe na isto", rekao je Nudžeim Rečica, direktor kompanije "BH erlajns" i dodao da su takse na aerodromima u Banjaluci, Tuzli i Mostaru slične ili malo niže nego na sarajevskom aerodromu.

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Bakir Karahasanović ističe da sarajevski aerodrom cijenama nikada nije odbio nijednu avio-kompaniju, ali da je problem što ne postoji dovoljno srednje klase, pišu "Nezavisne novine".

"Nemamo dovoljno putnika, tako da se ni kompanije ne odlučuju za letove u Sarajevo", rekao je Karahasanović.

Sarajevski aerodrom godišnje ima oko pola miliona putnika, što čini više od 90 odsto ukupnog broja avio-putnika u BiH, dok aerodrom u Banjaluci ima dvije redovne linije, za Cirih i Beograd, dok Tuzla i Mostar nemaju redovnih letova.

Marin Raspudić, direktor aerodroma u Mostaru, rekao je da su mu u profesionalnom smislu aerodromi u Hrvatskoj najveći neprijatelji.

"Mi imamo milione hodočasnika u Međugorje, a blizu smo i mora. Međutim, niko od tih putnika ne ide preko Mostara, što je žalosno. Ali, Mostar je grad koji propada i aerodrom nije izuzetak", istakao je Raspudić i dodao da je nedostatak strategije avio-saobraćaja, kao i bilo kakve strategije u turizmu glavni kočničar u razvoju ove oblasti.

Da bi privukli avio-kompanije na male aerodrome koje nemaju puno posla, vlasti u mnogim zemljama sufinansiraju letove niskobudžetnih avio-kompanija, što u BiH nema.

Direktor banjalučkog aerodroma Velimir Bobić smatra da ako bi se privukle hiljade turista, oni bi ostavili novac i vlastima bi se isplatilo finansiranje linija, dodavši da je turista malo, a i da oni koji dolaze putuju preko Zagreba, Sarajeva ili Beograda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: