Dolaze li bolji dani
334

Turisti se vraćaju u Sarajevo, produženi vikend iskoristili za obilazak znamenitosti grada

N. C.
Latinska ćuprija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Latinska ćuprija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sarajevo je već odavno destinacija koja privlači mnoge, pa su se i tokom pandemije u staroj jezgri grada mogli sresti poneki turisti. Ipak, pandemija je najviše pogodila turistički sektor i veće grupe turista su nešto što mnogi priželjkuju.

Historija, arhitektura, hrana, gostoljubivost samo su neke od karakteristika koje privlače mnoge da posjete bh. prijestonicu. Iako je turizam u Sarajevu posljednju deceniju išao uzlaznom putanjom, nažalost, taj pozitivni trend zaustavila je pandemija.

Pored pandemije, slobodne prvomajske dane i ove godine građani regiona iskoristili su da posjete glavni grad Bosne i Hercegovine. Tako su i ovaj produženi vikend grupe turista, uglavnom iz zemalja regije, obilazile sarajevske znamenitosti.

Prilikom posjete našem gradu nezaobilazna lokacija svakako je historijski značajana Latinska ćuprija, u čijoj je neposrednoj blizini Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferninanda i njegovu suprugu Sofiju.

Reporter Klix.ba upravo na ovom mjestu zabilježio je grupu turista iz susjednih zemalja. Neki su čekali red u za ulazak u Muzej Sarajeva, dok su drugi iskoristili priliku da fotografijom zabilježe posjetu Sarajevu.

Turizam u Sarajevu bilježi velike gubitke posljednju godinu dana, a ograničen je uglavnom na domaće posjetioce. Današnja slika turista iz regiona budi nadu da bi ulice grada uskoro mogle vrviti turistima.