Rade i po noći
84

Turisti na Bjelašnici i Igmanu žale se na buku građevinskih mašina, načelnik obećao rješenje

M. A.
Građani koji stoje iza "Inicijative za Bjelašnicu i Igman" upozoravaju da buka građevinskih mašina pomoću kojih se ovih dana vrše radovi na ove dvije planine uveliko ometaju mir turista i domaćih posjetilaca.

Iz ove grupe čiji je fokus na poboljšavanju rada ZOI-ja i ski-centra ističu kako su svi oni koji su se ovih dana našli na ove dvije olimpijske ljepotice neugodno iznenadili količinom buke mašina koje rade, kako su naveli, čak i noću.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Govore kako je jedna grupa turista koji su došli iz Zagreba danas prokomentirala da su ove godine došli na zimovanje u glavni grad BiH i da neće nikada više.

"Na sve strane mašine rade, pogotovo na dijelu prema tehničkoj bazi. Putevi su poprilično zakrčeni kamionima, ali najgora je buka mašina koje razbijaju kamen da bi se dobilo na prostoru. Treba uzeti u obzir da je danas Božić, a uskoro ide i Nova godina. Lijepo je što se gradi, ali smatramo da treba uzeti u obzir i situaciju u koju su postavljeni turisti. Sezona je počela 15. decembra", kazao je Emir Vučijak iz "Inicijative za Bjelašnicu i Igman".

Mapa: Gdje se odvijaju radovi
Mapa: Gdje se odvijaju radovi

U susjednim zemljama u jeku turističke sezone, ovo se posebno odnosi na Hrvatsku, zabranjeno je izvođenje građevinskih radova, a navedena grupa građana napominje kako se izostankom reguliranja ovog polja kod nas znatno narušava turistički potencijal.

"Još dvije građevinske firme su prisutne na terenu. Inspekcija je danas izlazila na mjesto vršenja radova i naložila je svima, bez obzira imaju li ili ne dozvolu za rad, da se povuku do petka. Dakle, to je već riješeno", objasnio je Ibro Berilo, načelnik Općine Trnovo.