Velika Kladuša

"Turisti" iz Rusije sve više dolaze u BiH, uskoro se očekuje još veći broj

Foto: Klix.ba/Ademir Veladžić
Foto: Klix.ba/Ademir Veladžić
Autor: D. Be.
27.12.2022. u 13:26

Granična policija BiH u posljednje vrijeme bilježi sve veći priliv ruskih državljana koji stižu na sarajevski aerodrom, najčešće letovima iz Istanbula, potvrđeno je za Klix.ba.

Oni u jeku ruske agresije na Ukrajinu koriste benefite bezviznog režima između Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine. Porodice, žene, djeca i muškarci, koji bježe od mobilizacije i rata, letovima iz Moskve odlaze do Istanbula, a zatim iz Istanbula često biraju Sarajevo.

Po dolasku u Sarajevu, kao razlog navode turizam, no to zapravo nije istina. Oni odmah traže prijevoz i upućuju se prema sjeveru BiH odnosno graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske.

"U posljednje vrijeme uočeno je primjetno povećanje broja državljana Rusije preko sarajevskog aerodroma. Porijeklom su Čečeni, Uzbeci, Dagestanci...", rekao je za Klix.ba policijski savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffmann.

Oni zapravo zloupotrebljavaju gostoprimstvo BiH na način da umjesto u rezervisane hotele u Sarajevu ili drugim bh. gradovima, odmah traže taxi prijevoz i odlaze prema granici Republike Hrvatske, načešće u rejon Velike Kladuše odnosno GP Maljevac.

"Cilj im je da uđu u Republiku Hrvatsku i traže azil na tlu Evropske unije. Oni u grupama ulaze u RH, prolaze proces provjere, a Hrvatske je otvorila i tri punkta na graničnim prijelazima", dodao je Hoffmann.

Foto: Klix.ba/Ademir Veladžić
Foto: Klix.ba/Ademir Veladžić

Kako saznajemo, nadležni u BiH imaju najave da bi broj ruskih državljana u narednom periodu mogao drastično porasti što bi moglo predstavljati i svojevrstan sigurnosni problem u našoj zemlji. Također, granica BiH i Hrvatske će biti i vanjska granica Schengenske zone od 1. januara 2023. godine što će biti dodatni izazov za Evropsku uniju.

Novinar freelancer iz Velike Kladuše Ademir Veladžić za Klix.ba izvještava da je danas u rejonu GP Maljevac bilo nekoliko desetina Čečena od kojih je dvadesetak ušlo u Hrvatsku. Ostali će čekati drugu priliku odnosno "zeleno svjetlo" hrvatskih graničara.