BiH
388

Turisti BiH opisuju riječima "Tamo se dobro jede"

FENA
Turisti u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Turisti u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Turisti koji preporučuju Bosnu i Hercegovinu za obilazak uvijek kažu "Tamo se dobro jede", više od 80 posto njih traži isključivo bh. tradicionalnu kuhinju i ne odlaze dok ne upoznaju autohtonu hranu.

"U BiH ne dođe niti jedan turista, a da ne proba jela s roštilja, janjetinu s ražnja, teletinu ispod saća i zalivene poslastice", kazao je Feni predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić navodeći da porijeklo ovih jela nije ispitano, ali da su toliko dugo na prostorima BiH da su prihvaćena kao bosanskohercegovačka.

Hadžić je mišljenja da bh. ugostitelji trebaju imati u opticaju i bečku šniclu i talijanske pice, ali da im prioritet treba biti tradicionalna, autohtona bh. kuhinja, koju, ustvari, gosti i očekuju da im se prezentira.

"Trebamo da čuvamo ono po čemu smo prepoznatljivi", ističe Hadžić te naglašava i vrijednost tradicionalnog posuđa kao što su bosanski lonac, ćupovi i dagare te drveno posuđe.

On navodi da turistima posuđe ovog tipa predstavlja veliku atrakciju te da su oduševljeni kad im se servira u zemljanoj posudi, a da oni koji su jednom probali konzumiranje hrane na ovakav način traže to ponovo.

Hadžić smatra da je klijentela prezasićena porculana i rosvaja te da je to prilika da se promoviše bh. tradicionalno posuđe.

"U skladu sa higijenskim i tehničkim uvjetima bh. objekti trebaju promovisati zemljano posuđe i vratiti tradiciju od prije 100 godina", dodaje.

Kad su u pitanju cijene, Hadžić navodi da je bh. tradicionalna kuhinja jeftinija u odnosu na evropsku hranu te smatra da je i to dobar način promocije i stvaranja dobre slike u očima turista.