Poslovao u Sarajevu
12

Turčin optužen za carinsku prevaru u BiH: Prilagao lažne fakture uvezene robe

A. D.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv turskog državljanina Mustafe Oncua (1981.) nastanjenog u Istanbulu.

Oncu se tereti za carinsku prevaru prilikom uvoza većih količina robe u Bosnu i Hercegovinu.

"Optuženi se tereti da je u više navrata tokom 2014. godine kao ovlaštena osoba za zastupanje u zemlji i inozemstvu preduzeća SEFAA d.o.o. Sarajevo, s namjerom izbjegavanja carinskih, uvoznih i drugih dažbina, prilikom uvoza robe u Bosnu i Hercegovinu, prilagao lažne i krivotvorene fakture kojima je vrijednost uvezene robe prikazivana manjom. Na temelju krivotvorenih faktura, obračunati su znatno manji iznosi uvoznih dažbina, čime je nanesena šteta budžetu i svim građanima BiH u iznosu od 247.104 KM, a za navedeni iznos ostvarena nezakonita imovinska korist", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je počinio produženo kazneno djelo carinske prevare iz članka 216. Kaznenog zakona BiH.

Navode optužnice za ukupno devet tačaka Tužilaštvo će dokazivati prilaganjem oko 150 dokaznih materijala te pozivanjem šest svjedoka i stručnih vještaka.

Optužnicom je zatraženo oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženog u iznosu od 247.104 KM. Podignuta optužnica proslijeđena je Sudu BiH.