|

Turčin kojem je prijetilo protjerivanje iz BiH pušten na slobodu. Evo šta je rekao na optužbe

Turčin kojem je prijetilo protjerivanje iz BiH pušten na slobodu. Evo šta je rekao na optužbe
647
D. Be.
16.12.2019. u 21:18
110
komentara
647

dijeljenja
Turčin kojem je prijetilo protjerivanje iz BiH pušten na slobodu. Evo šta je rekao na optužbe Foto: D. Ć./Klix.ba
Fatih Keskin, Turčin kojem je prijetila deportacija iz BiH pod nerazjašnjenim okolnostima, izašao je večeras iz Imigracionog centra u Istočnom Sarajevu gdje je proveo skoro dvije sedmice.
"Zahvaljujem se roditeljima, školi u Bihaću i svima koji su mi bili podrška u ovoj teškoj situaciji. Zadovoljan sam odlukom Suda BiH da me oslobode i advokatima", rekao je u prvoj izjavi Keskin kojeg je napolju čekalo nekoliko prijatelja.

Na pitanje da li je njegovo hapšenje uslijedilo nakon pritiska Turske i da li ima veze sa tzv. Gulenovcima, Keskin je kazao da on o tome ne zna ništa.

Foto: D. Ć./Klix.ba Foto: D. Ć./Klix.ba


"Jednom jutro su me uhapsili i doveli ovdje. "a nemam nikakve kontakte s njima. Ja sam obični profesor i direktor škole", dodao je.

Keskin je kazao da mu je bilo teško u pritvoru te da ne zna kakvu je on to prijetnju predstavljao po nacionalnu sigurnost BiH i da će razmisliti o traženju odštete nakon razgovora sa svojim advokatima.

Foto: D. Ć./Klix.ba Foto: D. Ć./Klix.ba


On je pušten nakon što je Sud BiH poništio konačno rješenje, i prvostepeno rješenje Ministarstva sigurnosti i Službe za poslove sa strancima, a na osnovu kojih je Keskin stavljen pod nadzor u Imigracioni centar. Istom Presudom predmet je vraćen prvostepenom organu na ponovno odlučivanje.

Turski državljanin, koji radi kao direktor Una-Sana koledža u Bihaću, sa stalnim boravkom u BiH, početkom decembra je pozvan u MUP Unsko-sanskog kantona na razgovor, nakon čega je uhapšen te transportovan u Imigracioni centar radi deportacije u Tursku. Nedugo nakon toga Keskinu je ukinuta dozvola za boravak u BiH.

Foto: D. Ć./Klix.ba Foto: D. Ć./Klix.ba


Njegov advokat Nedim Ademović je tada kazao da su bh. vlasti procijenile da Turčin predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH, iako je nejasno zbog čega bi on mogao biti ikakva prijetnja u našoj zemlji.

Uslijedile su i reakcije opozicionih stranka u FBiH koje su poručile da je hapšenje Keskina izvršeno po nalogu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana te da se radi o teroru nad stanovnicima BiH.
Prijavi grešku


Komentari (110)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...